Rekordlavt antal trafikdræbte i Midt- og Vestjylland i 2015

Antallet af trafikdræbte i Midt- og Vestjylland i 2015 ser ud til at blive det laveste antal nogensinde.

Trafikdrab.jpg

Politiet forventer, at antallet af trafikdræbte kommer ned på 26 i optællingen for 2015.

Det vil være det laveste antal trafikdræbte på et år nogensinde. Sammenlignet med året før blev 33 personer dræbt i trafikken.

- Et færdselsdrab er selvfølgelig et drab for meget, men det er rigtig glædelig,t at antallet af alvorlige færdselsulykker er faldende, siger Henrik Glintborg, der er leder af færdselsafdelingen ved Midt-og Vestjyllands Politi.

Der er flere årsager til det rekordlave antal trafikdræbte, men noget tyder på, at hastigheden spiller en stor rolle i udviklingen.

- Min mavefornemmelse siger mig, at antallet af fotovogne, og den øget bevidsthed  trafikanterne har fået omkring hastigheden, helt sikkert har haft en gavnlig effekt, siger Henrik Glintborg.

 

Fotofælder og trafik-app sænker hastigheden

I 2015 steg brugen af appen Fartkontrol.nu  eksplosivt. Dette skete på samme tid, som politiet oprustede deres fartkontrol på de danske landeveje med 75 fotovogne .

At flere bliver advaret om fotofælderne på deres mobil  kan måske være en af årsagerne til, at der er færre, der mister livet i trafikken.

-Bare det, at det fylder så meget i folks bevidsthed. Og når de tænder appen, at de bare har tænkt på, at nu skal de huske at køre pænt, for ellers risikerer de at få en bøde, det tror jeg betyder rigtig meget, siger Martin Bay Pedersen, der er direktør og udvikler af den populære app.

Den seneste måned har 338.000 personer brugt appen. Det svarer til godt hver ottende bil de danske veje.

 

Vejdirektoratet har opgjort at gennemsnitshastigheden på de jyske landeveje de seneste fem år er faldet med to kilometer i timen.

Fra 86 km/t til 84 km/t.

Om det er de mange fotovogne, en populær fart-app,  øget fokus hos bilisterne, der er skyld i den positive udvikling er ikke til at give et klart bud på, men Henrik Glintborg håber, at tallene fortsætter med at gå i den rigtige retning.

-Jeg håber, at vi holder fast ikke at køre for stærkt ude på vejene, at det går hen at bliver en adførdsændring, siger Henrik Glintborg.

 

Ved færdselspolitiet understreger de, at der er en lille usikkerhed i opgørelsen. Da de mangler at opgøre, hvor mange af de trafikdræbte, der omkom af eks. et ildebefinde eller som resultat af et selvmord.

Udover hastigheden er bilerne blevet mere sikre og akutberedskabet er blevet bedre til at redde liv.