Rekordlav vandstand: Færger kan ikke sejle

Kystdirektoratet har aldrig oplevet så lav en vandstand ved vestkysten, som der er lige nu.

Næssundfærgen sejler ikke her til mrogen.
Næssundfærgen sejler ikke her til mrogen.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

De mangler 15 centimeter vand for at kunne sejle.

I dag ligger Næssundfærgen – også kaldet Næssie – stille, og det er de trætte af.

- Vi kan ikke gøre noget ved de højere magter, for vi skal ikke ødelægge noget. Men det er irriterende, og vi er kede af det, siger Henrik Olsen, der er formand for Næssundfærgens Venner.

Næssundfærgen, der sejler mellem Mors og Sydthy, er ikke den eneste færge, der ikke kan komme afsted her til morgen. Også Thyborøn-Agger har indstillet sejladsen indtil videre. Og der er en god grund til, at færgerne har svært ved at komme afsted her til morgen.

I går eftermiddag kunne Kystdirektoratet nemlig berette om rekordlav vandstand ud fra Thyborøn. Her skulle man træde langt ned fra kajen for at gå ombord på sit skib, for vandstanden var 170 centimeter under normal vandstand. Det er 13 centimeter lavere end det nogensinde før er målt i Thyborøn.

Kunne sejle uden biler

Imens venter de ved Næssundfærgen på, at de igen kan krydse Limfjorden. De sidste dage har de været presset af isen, men har klaret den.

- Vi har været glade for, at den is, der har været, har været af en type, som vi kunne sejle i. Men nu er vandstanden simpelthen så ekstremt lav, forklarer Henrik Olsen og tilføjer:

- Vi kan i virkeligheden godt sejle, men vi kan ikke få biler med, og så giver det ikke rigtigt mening.

Personalet ved Næssundfærgen er ved at sætte skilte op, der markerer, at de ikke komme afsted lige nu. Henrik Olsen håber, de snart kan komme i gang igen.

- Jeg håber ikke, det tager for lang tid. Men engang imellem gør de højere magter det besværligt. Så vi må se, om Hr. Vinter vil fylde fjorden op igen. Indtil da må vi sætte os ned og drikke noget varmt, siger han.

2:09
Torsdag kunne Kystdirektoratet konstatere en rekordlav vandstand i Thyborøn Havn.