Sabbat er det nye sort: Rekordfå læser videre direkte efter ungdomsuddannelse

Antallet af unge, der går direkte fra en gymnasiel til en videregående uddannelse, er det laveste i mere end 15 år. En sund tendens, lyder det fra studievejleder.

Brødrene Peter og Magnus Bredvig har begge et sabbatår i vente, når de snart har afsluttet deres sidste eksaminer. Her skal de arbejde for vikarbureauet JKS.
Brødrene Peter og Magnus Bredvig har begge et sabbatår i vente, når de snart har afsluttet deres sidste eksaminer. Her skal de arbejde for vikarbureauet JKS.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

- Vi trænger til en pause fra skolebænken.

Sådan lyder det fra Peter Bredvig, som er ved at forberede sig til sin afsluttende eksamen på Handelsskolen i Ringkøbing.

Han er langt fra den eneste, der har det sådan. Antallet af unge, der skynder sig videre efter endt ungdomsuddannelse, er nemlig det laveste i mere end 15 år.

Antallet var på sit højeste i 2012, hvor 29,3 procent gik direkte fra en ungdomsuddannelse til en videregående uddannelse. I 2018 var det tal nede op 15 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sundt at samle kræfter

At flere unge vælger at tage en pause skræmmer ikke Birgitte Haubjerg, som er studie-, erhvervs- og karrierevejleder for Studievalg Danmark. Tværtimod mener hun, at det er sundt.

- Der er vel ikke noget at sige til, at de trænger til noget luft, når de har gået I skole I så mange år. Og de ved jo også, at der ligger nogle hårde år foran dem, når de kommer ind på en videregående uddannelse, siger hun.

- Så at samle kræfter og energi til, når man kommer ind på den her uddannelse, det, tror jeg, er rigtig sundt, uddyber hun.

Lokal virksomhed mærker forskellen

Det er de unge fra Region Midtjylland, der oftest tager et sabbatår. Peter Bredvig og hans bror Magnus Bredvig hopper selv af uddannelsestoget for en stund, og de kan godt forstå, at mange andre gør det samme.

- Der er ikke ret mange af dem, jeg kender, som ved, hvad de skal læse eller hvornår de skal læse det, siger Peter Bredvig.

Når de to brødre har afsluttet henholdsvis handelsskolen og gymnasiet, skal de bruge deres sabbatår hos vikarbureauet JKS. Og netop her mærker de også, at flere unge tager et sabbatår.

- Vi får mange flere unge ind, end vi gjorde for få år siden, siger Anette Skyttegaard, som er afdelingschef hos JKS i Ringkøbing-Skjern

Det er oftere personer med indvandrerbaggrund og personer med studentereksamen fra erhvervsrettede gymnasier, der går direkte fra gymnasiet til andre uddannelser.

2:01