Rekord: EUX-uddannelser populære

De midt- og vestjyske erhvervsskoler har netop optaget et rekordstort antal elever på den såkaldte EUX-uddannelse. Men successen betyder, at der mangler praktikpladser.

Herningsholm Gymnasium_0.jpg

Det bliver mere og mere populært at uddanne sig som håndværker samtidig med, at man tager en gymnasial uddannelse.

De midt- og vestjyske erhvervsskoler har netop optaget et rekordstort antal elever på den såkaldte EUX-uddannelse.

Det bedste af begge verdener

Jonas Vilstrup Kristensen er en af dem. Han er netop begyndt på EUX på Herningsholm Erhvervsskole. I første omgang for at blive elektriker, men samtidig for at tage sig en gymnasial uddannelse, så han på sigt kan læse videre til ingeniør.

- Vi synes at det er et rigtig godt tilbud, fordi eleverne får den bedste af to verdener. De bliver den gode håndværker, og så får de studiekompetence, så de kan søge videre, siger Martin Holmgaard, der er Uddannelseschef på Herningsholm Erhvervsskole.

Interessen stiger år for år

Da Herningsholm i 2011 første gang tilbød uddannelsen, var der 29 tekniske EUX-elever. I år er der indtil videre optaget 55 - og senere kommer der formentlig 14-16 mere via et opkvalificeringsforløb.

Kombinationen af skolegang og praktik ser ud til at gå rent ind hos eleverne. Også hos Jonas Vilstrup Kristensen:

- Jeg kan godt blive skoletræt, men nu har vi det sådan at vi skifter med om vi er i skole eller om vi er ude i praktik. Så det er fint nok at komme ud og lave lidt, for så kan man godt holde ud at sidde inde i klasseværelset.

Mangler praktikpladser

Herningsholm er ikke alene om at opleve en stigende interesse. For eksempel sætter Mercantec i Viborg i år rekord med 88 elever - og der kan komme endnu flere.

Men succesen har også en bagside. Der er nemlig ikke praktikpladser til alle.

- Vi oplever et arbejdsmarked som vil den her uddannelse, i hvert fald på papiret. Men vi oplever også nogle virksomheder, som er lidt træge til at tage de her elever i praktik, siger uddannelseschef på Herningsholm, Martin Holmgaard.

De elever, der i første omgang ikke får en praktikplads, kommer i stedet i skolepraktik. Men Herningsholm understreger dog, at ingen elever gennemfører uddannelsen uden på et tidspunkt at komme ud i praktik i en virksomhed.

 

2:34
Flere unge uddanner sig som håndværkere samtidig med at de tager en gymnasiel uddannelse.