Regning for brug af tolke risikerer at ende hos forældrene

Regeringspartier vil pålægge tolkegebyr på skoleområdet. Det vækker bekymring i Viborg.

tolke
Foto: Arkiv

I de seneste år har et stigende antal haft brug for tolke, når de har været til skole-hjem-samtaler. Især i Viborg mærker man en stigning. Viborg Kommune brugte i 2017 600.000 kroner på tolke. En stigning på 144 % siden 2014. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Hos byrådet i Viborg Kommune vækker gebyret bekymring. 

- Jeg tror, at der er en risiko for, at der er nogle samtaler, der ikke finder sted, hvis det handler om brugerbetaling på det område, siger Per Møller Jensen, (S) der er formand for Børne-og Ungdomsudvalget i Viborg.

I Liberal Alliance mener man derimod, at gebyret vil være med til, at børnenes forældre lærer dansk hurtigere.

- Det, der er allerbedst for børn, er, når mor og far kan tale dansk, så det vil give et øget incitament, til at forældrene lærer det danske sprog, siger Laura Lindahl, der er Børne- og Socialordfører for Liberal Alliance.

Større problemer om 20 år

Skulle tolkegebyret gå hen og blive en realitet, er der dog stadig hjælp at hente i de første tre år, man opholder sig i Danmark. I integrationsrådet i Viborg Kommune, mener man dog langt fra, at det er nok.

- Integration ender ikke med de der 3 år, hvor man er under integrationsydelserne. Man når heller ikke et tilfredsstillende niveau med sit sprog, hvor man sikkert kan begå sig på dansk, siger Yasmin Khalil, der er formand for integrationsrådet i Viborg Kommune.

I byrådet frygter man, at et tolkegebyr i sidste ender kommer til at gå ud over børnene.

- På længere sigt, hvis ikke de får fodfæstet, hvad enten de drejer sig om dagtilbudsområdet eller skoleområdet, så står vi med endnu større problemer om 10-20 år, og det skulle vi gerne undgå ved at få et godt afsæt i deres skolestart. Det er især der, vi har behovet for forældresamtaler, siger, Per Møller Jensen, (S) der er formand for Børne-og Ungdomsudvalget i Viborg.

Lige nu er regeringen ved at undersøge mulighederne for brugerbetaling på skoleområdet. Hvornår undersøgelsen ligger klar, vides endnu ikke. 

2:05
Her kan du se indslaget om tolkegebyr.