Regionerne og regeringen er enige om næste års økonomi

Danske Regioner og regeringen er blevet enige om penge til landets sygehuse det kommende år.

Danske Regioner og regeringen har på et møde i Finansministeriet torsdag indgået en aftale om næste års økonomi.
    
Aftalen er kommet på plads efter et forhandlingsforløb, hvor især spørgsmålet om travlheden blandt de ansatte på landets sygehuse har været i fokus.
    
- Vi har indgået en aftale, som sikrer en ansvarlig økonomisk ramme for regionerne. Det er nødvendigt, når vi ser på det begrænsede offentlige råderum de kommende år.
    
- Samtidig sikrer vi et trygt og godt sundhedsvæsen, som er et højt prioriteret område for regeringen, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.
    
Sygehusene har i mere end ti år skullet øge produktiviteten med to procent årligt.
    
Danske Regioner, der driver landets sygehuse, har slået på, at de ansatte nu løber så stærkt, at der ikke længere kan effektiviseres lige så meget, som der er blevet i de seneste år.
    
Trods striden om effektivisering er det alligevel lykkedes regionernes formand, Bent Hansen (S), og Claus Hjort Frederiksen at indgå en aftale. Og det glæder også sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).
    
- Vi har forhandlet en god økonomiaftale på plads med regionerne. Den løfter sundhedsområdet med 200 millioner kroner i 2017.
    
- Sammen med den økonomiske saltvandsindsprøjtning, som regeringen gav til sundhedsområdet sidste år, er der skabt rum for, at sygehusene kan øge kapaciteten, så patienterne hurtigt kan blive udredt og komme i den rette behandling, siger hun.

Danske Regioners formand, Bent Hansen, der også er formand i Region Midt, siger om økonomiaftalen:
    
- Det her er noget af det strammeste, jeg nogensinde har været med til. Regeringen havde lagt op til, at der skulle være færre ressourcer til sundhed næste år. Nu er det lykkes at blive enige om en løsning, hvor vi rundt regnet har det samme næste år, som vi har haft i år. Det er ikke prangende - men det var det, der kunne lade sig gøre, siger Bent Hansen.

Danske Regioner og regeringen har torsdag landet en aftale om næste års økonomi. Her er hovedpunkterne.

* Aftalen sikrer et løft på 200 millioner kroner til fortsat udvikling på sundhedsområdet. Det skal ses på baggrund af en tidligere beslutning om at løfte området med 300 millioner kroner i 2017.
    
* De regionale investeringer på sundhedsområdet fastholdes på 7,2 milliarder kroner.
    
* Der indføres patientansvarlige læger på sygehusene i 2017.
    
* Parterne er enige om, at der skal effektiviseres, når de nye sygehusbyggerier tages i brug. De første gevinster realiseres i 2017 og stiger frem mod 2025 til et niveau på 2,3 milliarder kroner om året.
    
* Parterne er desuden enige om, at regionerne kan effektivisere indkøb for 1,5 milliarder kroner om året i 2020 i forhold til 2015.
    
* Aftalen omfatter desuden udmøntning af 170 millioner kroner årligt fra 2017 til et betydeligt løft af udredningskapaciteten på kræftområdet.
    
* Desuden sikrer aftalen etablering af et nationalt sygehusmedicinregister i regi af Sundhedsdatastyrelsen.
    
* Parterne er enige om at igangsætte en særlig indsats for patienter med et højt forbrug af sundhedsydelser.
    
* Desuden rummer aftalen en fælles plan for udmøntning og implementering af national handlingsplan for ældre medicinske patienter.
    
Kilder: Finansministeriet
    

/ritzau/