Regioner vil bremse unges frie valg af populære gymnasier

Både Region Midtjylland og Nordjylland vil lægge loft over klasser på gymnasier i større byer for at få fyldt gymnasier op på landet.

Skal man sætte et loft over, hvor mange elever der må være i en klasse for at få fordelt eleverne bedre? Ja, mener tre regioner (arkivfoto).
Skal man sætte et loft over, hvor mange elever der må være i en klasse for at få fordelt eleverne bedre? Ja, mener tre regioner (arkivfoto).
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Tre af landets fem regioner vil have flere unge til at vælge gymnasier på landet frem for i de større byer.

Derfor søger Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark nu om lov til at sætte et loft over antallet af klasser på 11 gymnasier i de større byer.
    
Det skriver DR Nyheder.
    
- Et eller andet sted skærer det i mit liberale hjerte at fratage de unge et frit valg. Og vi skal passe på, at vi ikke gør de unge til gidsler i et spil om gymnasiernes overlevelse.
    
- Men vi har også et ansvar for at skabe et land i balance med en bred geografisk uddannelsesstruktur, siger Tage Pedersen (V), formand for udvalget for uddannelse og arbejdskraft i Region Syddanmark, til DR Nyheder.

Landdistrikterne bakker op

Et af de gymnasier i regionen, der kan blive ramt af loftet, er gymnasiet i Vejle.

Her er ansøgningstallet steget med 26 procent siden 2009.

Det går ud over de mindre gymnasier i omegnen.
    
Ved at sætte loft over de populære gymnasier håber politikerne dermed at kunne tilgodese de mindre gymnasier.
    
- Hvis ikke de får nogle flere elever, så vil nogle af dem lukke på sigt. Det er der ingen tvivl om, siger Tage Pedersen.

Hos Landdistrikternes Fællesråd bakker formand Steffen Damsgaard op om regionernes planer.
    
- Det er simpelthen nødvendigt med en styring af, at man fastholder gymnasier af en vis størrelse, der kan sikre et attraktivt studiemiljø, siger Steffen Damsgaard til DR Nyheder.
    
Det er nu op til undervisningsminister Merete Riisager (LA) at afgøre, om regionernes planer skal imødekommes.
    
/ritzau/