Regioner genkender ikke ministers tal for ventetid

Regioner erkender, at forskel på ventetid til operation ikke er godt, men kan ikke genkende ministers tal.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby mener, der er for store regionale forskelle på ventetid i sundhedsvæsnet.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby mener, der er for store regionale forskelle på ventetid i sundhedsvæsnet.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Når en borger skal have foretaget en operation i eksempelvis øret eller næsen, er der stor forskel på, hvor hurtigt borgeren kan komme til på operationsbordet. Det viser en opgørelse, som Sundhedsministeriet har sendt til Folketingets Sundhedsudvalg.

I opgørelsen har Sundhedsdatastyrelsen opgjort de gennemsnitlige ventetider på de 20 typer af behandlinger, hvor der er de største regionale forskelle målt i antal dage. Men opgørelsen møder kritik fra Danske Regioner, som ikke kan genkende tallene.

- Indtil videre - nu hvor vi kigger nærmere ind i det - har det ikke været muligt at genfinde grundlaget for de tal, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R).

Danske Regioner peger på, at de tal, som fremgår af opgørelsen, ikke passer med de informationer, borgere selv kan finde på mitsygehusvalg.dk. Her kan man som patient se, hvor ventetiden på forskellige operationer er kortest.

Eksempelvis viser Sundhedsdatastyrelsens tal, at der i Region Midtjylland er 152 dages ventetid på en operation på næseskillevæggen. Det svarer til knap 22 uger. På mitsygehusvalg.dk fremgår det, at ventetiden er fire uger i Holstebro og ti uger i Randers og Aarhus.

- Vi kan ikke genkende, hvor man har fundet et gennemsnit på 22 uger, siger Karin Friis Bach.

Hun erkender dog, at det ikke er godt nok, at der er regionale forskelle.

- Det arbejde er vi i fuld gang med, og det har vi stort fokus på, siger Karin Friis Bach.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det "nogle helt vilde forskelle", som opgørelsen viser.

- De her tal er trukket på baggrund af et spørgsmål, som er blevet stillet i Folketinget. Hvis vi kigger på de generelle ventetider, som vi har gjort i regeringen, så kan man se nogle meget store regionale forskelle.

- Jeg lytter gerne til, hvis Danske Regioner har nogle andre tal, men mig bekendt har de også sagt, at der er for store regionale forskelle i dag.

Ministerens løsning er at nedlægge regionerne.

- Det bestyrker mig i behovet for, at vi får udviklet ét sundhedsvæsen, og ikke har fem sundhedsvæsener, som er for dårlige til at hjælpe hinanden i de situationer, hvor man ikke kan hjælpe behandle inden for tiden, siger hun.

/ritzau/