Regioner får lov at drive lægeklinikker i seks år

Der er desuden politisk enighed om, at læger kan få lov at drive flere klinikker

Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST
Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Regeringen har med samtlige partier i Folketinget i ryggen torsdag lagt en ny politisk aftale frem, der skal afhjælpe lægemanglen i flere områder af landet.
    
Aftalen betyder, at regionerne får lov til drive lægeklinikker i op til seks år mod i dag fire år.
    
Det har været blandt stridspunkterne i forhandlingerne, hvor De Konservative og Liberal Alliance har været modstandere. Det samme har de praktiserendes lægers organisation, PLO.
    
Derudover afsættes der flere penge i overenskomstforhandlingerne, så læger i yderområder, hvor der typisk er flere kroniske og ældre patienter, kan få en højere betaling for hver konsultation.
    
Det forudsætter, at PLO og regionerne kan blive enige om en model for en ny betaling.
    
- Vi giver også mulighed for, at privatpraktiserende læger kan købe ydernumre af hinanden. Det betyder meget for de yngre læger, at de ikke nødvendigvis skal ud og investere i en klinik, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
    
- Det er en række af initiativer. Hvis alle løfter deres del af opgaven, er der større chance for, at man kan rekruttere læger til yderområderne, siger sundhedsministeren.
    
I januar kom det såkaldte lægedækningsudvalg med 18 konkrete forslag til at løse lægemanglen.
    
Partierne bag den nye aftale bakker op om at arbejde videre med alle 18 forslag.
    
- Der er ting i den her aftale, der kræver lovændringer, og så er der ting, der kan laves her og nu. Vi håber, at regionerne og de andre parter tager positivt imod det, siger Ellen Trane Nørby.
    
Partierne opfordrer regionerne, kommunerne, lægeorganisationer og andre aktører "til at arbejde målrettet med anbefalingerne" for at sikre en bedre lægedækning over hele landet.
    

/ritzau/