Regionens medarbejdere har været bange for at sige deres mening

De ansatte i Region Midtjylland hilser fyringen af regionsdirektøren velkommen.

0:42
- Det vil tage tid at genoprette tilliden, siger Anja Laursen, der er næstformand i regionens samarbejdsudvalg. Se et interview med hende her.

Der har gennem længere tid hersket en stemning af utryghed blandt medarbejderne i Region Midtjylland. Deres tillidsrepræsentanter fortæller, at de har været utrygge og nervøse for at sige deres mening. Og derfor tager de godt imod nyheden om, at regionens øverste embedsmand, regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen, nu er blevet fyret.

- Jeg er tilfreds med, at regionsrådet har taget medarbejdernes henvendelse alvorligt, siger Anja Laursen, der er næstformand i Hovedmed - regionens øverste samarbejdsudvalg.

Fyringen kommer ovenpå et par højdramatiske uger i Region Midtjylland.

Den 10. september blev hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen fra Hospitalenheden Midt i Viborg fyret. Det skete i kølvandet på debatten om de planlagte besparelser i Region Midtjylland - besparelser der ville gå hårdt ud over sygehuset i Viborg.

Fyringen af de to direktører fik senere medarbejdernes repræsentanter til i protest at forlade et møde i samarbejdsudvalget, og siden har politikerne har holdt flere krisemøder for at komme medarbejderne i møde.

Tilliden skal genoprettes

Anja Laursen siger, at fyringerne af direktørerne var dråben, der fik bægeret til at flyde over, men hun understreger, at samarbejdet mellem den øverste ledelse og medarbejdere i lang tid har haltet.

- Det har stået på gennem nogen tid, at medarbejderne og ledelsessystemet har haft utryghed ved at udtale sig, ved at sige deres mening og ved at komme med faglige indspark. Det er ret alvorligt, siger Anja Laursen.

- Var det regionsdirektørens skyld?

- Jeg vil ikke sige, at det var regionsdirektørens skyld alene. Det vil jeg lade regionsrådet om at vurdere, hvis skyld det var. Men der er ingen tvivl om, at direktionen sætter en retning for, hvordan man udtaler sig, og hvordan man opfører sig.

Anja Laursen peger på, at der venter et stort arbejde med at genoprette tilliden mellem medarbejderne og den øverste ledelse.

- Jeg tror ikke på, at det her går væk hen over natten, fordi der er sket en fratrædelse af en regionsdirektør. Det vil tage tid at genoprette tilliden ude i organisationen, så man frit tør udtale sig igen, siger hun. 

Det har ikke været muligt for TV MIDTVEST at træffe Jacob Stengaard Madsen for en kommentar.