Regionen svigter diætist-patienter

Mere end 1000 borgere, der har fået hjælp af Region Midtjyllands diætistordning i Viborg står nu i et vaakum. De kommuner, der er blevet pålagt at løse opgaven fremover er slet ikke klar til at tage over.

SVIGT.jpg

Den omfattende spareplan, som Region Midtjylland er i gang med at gennemføre efterlader 1000 borgere uden den diætist-hjælp, de har behov for. Det er blandt andet sukkersygepatienter, fedmeopererede og folk med hjerteproblemer, der nu står uden assistance til til at styre deres kost. For det er diætist-hjælpen til alle de patienter, der ikke er indlagt, der stopper.

De kommuner, der skal forestille at overtage opgaven er ikke klar. Nogle af dem mener slet ikke, at opgaven er deres. 

- Vi mangler jo pengene. Nu har regionen i årevis taget den her på sig og derfor har vi en forventning om, at de klarer det individorienterede og vi så leverer nogle gruppeforløb, siger socialdemokraten Frank Heidemann Sørensen, der er formand for Sundheds- & Omsorgsudvalget i Ikast-Brande Kommune.

En af de borgere, der kommer til at mangle den personlige kostvejledning er Yvonne Lillegaard fra Faarvang. Hun har fået foretaget en fedmeoperation og har brug for diætistens hjælp til at tabe de sidste kilo. 

- Jeg kommer ikke videre med mit vægttab, hvis ordningen stopper, siger hun og fortsætter:- Det går den forkerte vej, hvis man ikke har en til at sparke sig i røven. Og det er en diætist, fortæller Yvonne Lillegaard, der allerede har tabt 84 kilo. 

Men der er ikke meget hjælp at hente. Regionsrådsformand Bent Hansen vil ikke tage opgaven på sig. Den hører slet ikke til i regionen, siger han. 

- Det er en opgave, der foregår, når borgerne bor derhjemme og så ligger den godt og solidt hos kommunerne, siger Bent Hansen til TV MIDTVEST.

En udmelding, der bekymrer Yvonne Lillegaard. 

- I mit sind tænker jeg Åh nej. Sakl jeg nu stoppe igen, for jeg vil så gerne tabe mig. Hjælp mig. 

Se hele indslaget om Yvonne Lillegaard her:

1:44