Regionen indgår budgetforlig: Mindre besparelser end varslet

Samtlige partier indgik i nat et bredt forlig om næste års budget.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Efter omkring 13 timers forhandlinger blev et samlet regionsråd i nat enige om næste års budgetforlig. Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Udgangspunktet var et sparekrav på 195 millioner kroner i 2019 og 295 millioner kroner i 2020, men i det endelige budgetforlig er besparelserne endt med at være en hel del mindre. I 2019 besluttede partierne at nøjes med at spare 138,6 millioner kroner.

Pengene skal findes ved at mindske medicinforbruget, digitalisere arbejdsgange, reducere både ambulante og akutte besøg på hospitalerne og skære i en række puljer til bl.a. uddannelse samt i administration.

Det store stridspunkt

Op til forhandlingerne har det mest omdiskuterede punkt i forslaget handlet om de såkaldte strukturbesparelser, hvor afdelinger lægges sammen på færre hospitaler. Her er regionsrådet blevet enige om at reducere strukturbesparelserne fra 82 millioner kroner, som var det oprindelige udspil, til nu 47 millioner kroner for år 2020.

- Vi ved, at der er et pres på regionens medarbejdere. På den baggrund har vi fravalgt at gennemføre besparelser som en grønthøster, der skærer forholdsmæsigt ens overalt. I stedet vil vi gerne have fokus på at gennemføre strukturændringer, der samler behandlingstilbud og på den måde opnår nogle stordriftsfordele, udtaler Anders Kühnau (S).

Løft til psykiatrien

Partierne var enige om at give psykiatrien et markant løft på 50 millioner kroner, der blandt andet skal bruges på mere personale og flere senge. Der er tale om et varigt løft oven i de 25 millioner kroner, som regionsrådet tilførte i 2018.

- En god dag for psykiatrien i Region Midtjylland med et stærkt signal, siger Mikkel Rasmussen, formand for Psykiatri-Listen i Region Midtjylland, i en pressemeddelelse fra partiet.

Hele budgetforligsteksten kan du læse her på Region Midtjyllands hjemmeside.

2:29