Regionerne uforstående over for dom

Regionerne forstår ikke Østre Landsrets dom om, at de overtrådte udbudsreglerne, da der blev valgt selskab til at drive akutlægehelikopterne.

160211RegionMidtjylland.jpg

Da regionerne tilbage i 2013 valgte det norske selskab Norsk Luftambulanse A/S til at drive de tre danske akutlægehelikoptere, over trådte de udbudsreglerne. Det har Østre Landsret i dag fastslået. Dommen kommer som en stor overraskelse for regionerne.

- Dommen truer ikke trygheden for borgerne, for helikopterne vil flyve som hidtil. Men i regionerne er vi meget overraskede og ærgerlige over Landsrettens dom. Flere advokater, herunder kammeradvokaten, har vurderet, at vi havde et godt grundlag for at vinde sagen, siger Christian Boel, koncerndirektør i Region Midtjylland.

Ulovlig pointmodel

Når der skal vælges leverandør i et udbud, bliver det afgjort på baggrund af en evalueringsmodel. I modellen giver man de forskellige leverandører point, men ifølge landsretten, var regionernes model ulovlig. Landsretten vurderer endvidere, at regionerne ikke har dokumentation for, at Luftambulanse A/S ville få kontrakten, hvis regionerne havde brugt en lovlig pointmodel.

- Vi har efterprøvet vores beslutning om at vælge Norsk Luftambulanse A/S med hele syv andre pointmodeller, som ingen sætter spørgsmålstegn ved. De syv andre modeller peger også på Norsk Luftambulanse A/S som vinder. Derfor er vi så overraskede. Og overraskelsen vokser, når dagens dom i realiteten blåstempler begge de støttemodeller, som vi i regionerne brugte i forbindelse med tildeling af kontrakten. Det indikerer, at vi pegede på den rigtige vinder, siger Christian Boel.

Det er fortsat ikke blevet besluttet fra Højesterets side, om overtrædelsen af udbudsreglerne vil medføre et erstatningskrav til regionerne.

Regionerne overvejer i øjeblikket mulighederne for at indbringe afgørelsen for Højesteret.