Region gav milliontilskud til håndbold-VM uden at se regnskabet først

Region Midtjylland sendte fire millioner i støtte til Herning Kommune til VM i håndbold. Men de vidste ikke, at arrangementet i forvejen styrede mod et kæmpe overskud.

VM-arrangementet i Herning i januar styrer mod et kæmpe overskud. Alligvel modtog Herning fire millioner i tilskud
VM-arrangementet i Herning i januar styrer mod et kæmpe overskud. Alligvel modtog Herning fire millioner i tilskud
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Herning Kommune sendte i januar 2017 en ansøgning til Region Midtjyllands Vækstforum, hvor de bad om støtte til afviklingen af VM i herrehåndbold i januar 2019.

Men på daværende tidspunkt kendte hverken kommunen eller regionen til budgettet bag turneringen.

Det skriver Politiken.

- Man må undre sig over, hvorfor ingen i det mindste har bedt om at se et budget. Dybest set forærer man jo her skatteborgernes penge til et arrangement, som man slet ikke kender økonomien bag.

Sådan siger Roger Buch, der er chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og i en årrække har forsket i blandt andet kommunal forvaltning, til Politiken.

- Alt peger jo på, at VM i håndbold er en guldrandet forretning. Derfor er tilskuddet fra regionen på ingen måder afgørende for arrangementet. For regionens vedkommende tyder det på, at der er nogle embedsmænd, der har sovet i timen. De skal jo bede om at se et budget. Ellers er det aldeles uansvarlig omgang med skatteborgernes penge, siger Roger Buch til Politiken.

Nødvendigt for at få VM til Herning

Det var nødvendigt at godkende ansøgningen, hvis regionen skulle sikre, at eventen endte i Herning. Det forklarer Jørgen Nørby (V), der er formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland.

- Jeg ved af erfaring, at den her type begivenheder ikke kommer til provinsen, med mindre man betaler dem for at komme. Det er prisen. Den har man så ønsket at betale i Herning Kommune og så anmodet regionen om at støtte også, siger Jørgen Nørby (V) til Politiken.

Hvorfor bad I ikke om at se et budget for VM?

- Jamen det kan jeg ikke huske. Det er jo efterhånden længe siden. Vi har et tæt samarbejde med vores kommuner, og når der kommer sådan en ansøgning, så stiller vi da ikke spørgsmålstegn ved det. Vi går da ud fra, at den er i orden. At der så er et overskud, det har man da sikkert vidst i Herning. Men man har samtidig også vidst, at støtten var nødvendig, hvis det her VM ikke bare skulle placeres i hovedstaden som alt muligt andet, siger udvalgsformanden til Politiken.

VM i herrehåndbold begynder den 10. januar og varer frem til den 27. januar.

2:17
Om to uger begynder VM i herrehåndbold i Danmark. I dag var de danske stjerner samlet for at finpudse formen i Herning.