Regeringen var advaret om EU-regelbrud i landbrugspakke

Miljøministeren skal onsdag stå skoleret på et hastesamråd efter ny bekymring fra EU over landbrugspakken.

traktor.jpg

Det kan næppe komme bag på regeringen, at den omdiskuterede landbrugspakke er i risiko for at være i strid med en række EU-regler. Den advarsel fremgik nemlig af en række høringssvar til loven.
    
- Regeringen har løbende været orienteret om, at landbrugspakken ville være i strid med EU-reglerne. Så det undrer mig meget, at regeringen har ladet det komme dertil, hvor EU måtte gå ind i sagen, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Simon Kollerup.
    
Onsdag eftermiddag skal miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på et hasteindkaldt samråd redegøre for, hvordan regeringen agter at reagere på et kritisk brev fra EU-Kommissionen. I brevet, også kaldet en pilothenvendelse, lægger EU-Kommissionen op til, at landbrugspakken kan være i strid med både vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet. I høringssvar har blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening tidligere advaret regeringen mod, at landbrugspakkens lempelse af kvælstofnormen kan være et brud på vandrammedirektivet.
    
Det er i strid med direktivet at vedtage planer, der forværrer tilstanden i vandmiljøet.
    
- Der er tale om en helt ekstraordinær situation, som har udløst den største regeringskrise i mange år og statsministeren er personligt involveret, siger Simon Kollerup.
    
- Ligesom det for oppositionens partier også er vigtigt at få lagt åbent frem, hvilken risiko regeringen har taget på vegne af vores dygtige landmænd og vores sårbare miljø.
    
Esben Lunde Larsen henviste tirsdag til, at pilotskrivelsen fra kommissionen kan blive en del af en formel juridisk tvist mellem kommissionen og regeringen. Her er det ikke normal praksis, at kommunikationen offentliggøres. Hos Enhedslisten kræver miljø- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding komplet åbenhed i sagen.
    
- Ender det her med en EU-retssag vil det formentlig koste danske skatteborgere millioner af kroner - og vi risikerer at miste rigtig meget i landbrugsstøtte, siger hun.
    
Regeringen og blå blok forhandler samtidig en Naturpakke, der på krav fra De Konservative skal indeholde kompenserende grønne tiltag. Men det er i Maria Reumert Gjerdings optik langt fra nok:
    
- Det, der skal til, for at bringe landbrugspakken i overensstemmelse med gældende lovgivning, det er ganske meget mere end et par grønne tiltag i en naturpakke. Det er derfor, det er vigtigt, at hele Folketinget bliver inddraget i sagen.
    
Samrådet med ministeren indledes kl. 15.45.
    
/ritzau/