Regeringen udskyder energiafgifter

På grund af krisen udskyder regeringen de energiafgifter, der blev vedtaget i skattepakken. Det hjælper blandt andet Karup Kartoffelmelsfabrik og Skjern Papir.

090309_kartofler.jpg

Regeringen med skatteminister Kristian Jensen (V) i spidsen, har netop besluttet at udskyde de varslede energiafgifter, der blev vedtaget i skattepakken.

- Dansk erhvervsliv kan ikke i den nuværende økonomiske situation holde til den store afgiftsbelastning, vi havde lagt op til. Det viser en række høringssvar fra vestjyske virksomheder tydeligt, siger skatteministeren til TV/MIDT-VEST.

Udskydes til 2013

Foreløbig nøjes regeringen derfor at hæve energiafgifterne til EU's minimumsniveau. Det er en trediedel af den planlagte forhøjelse. Resten af forhøjelserne udskydes til 2013.

Hos Karup Kartoffelmelfabrik, som er et af tre firmaer under virksomheden KMC, er der glæde over regeringens beslutning:

- Det er da dejligt at høre!. Så har de jo lyttet til os, siger bestyrelsesformand Anders Dyrberg, som fik overrakt nyheden af TV/MIDT-VEST.

- For os var det katastrofalt med energiafgifterne. For KMC drejede det sig om 10 millioner kroner årligt, og for Karup Kartoffelmelfabrik cirka tre millioner kroner årligt. Men det tal må du ikke lige hænge mig op på, indskyder han.

Kun udskudt, ikke taget af bordet

Afgifterne er imidlertid ikke taget af bordet, de er blot udskudt, understreger skatteminister Kristian Jensen.

- Udgangspunktet er, at i 2013 kommer afgifterne op på det fulde niveau, men før vi gør det laver vi en undersøgelse af konkurrencesituationen i 2012, så vi kan træffe beslutningen ud fra dugfriske tal, siger han.

Men det er stadigvæk positivt, mener Anders Dyrberg. På nuværende tidspunkt ville Danmark på ingen måde være konkurrencedygtige i forhold til udlandet og især til tyskerne, hvis energiafgifterne blev en realitet, forklarer han.

Aktivt lobbyarbejde

KMC har været særdeles aktiv for at få regeringen til at ændre beslutningen om energiafgifterne. Virksomheden har blandt andet skrevet til skatteministeren og flere andre politikere, ligesom firmaets revisorer har arbejdet på situationen.

Udskydelsen af energiafgifterne vil ikke forbedre situationen for Dragsbæk Margarinefabrik i Thisted. Deres afgifter stiger først i 2011 og er derfor ikke en del af den nye udskydelse.