Regeringen lander aftale om bilafgifter

I en ny aftale sænkes afgifter på biler. Samtidig sænkes prisen over Storebælt, oplyser Kristian Jensen.

Bilforhandler
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en ændring af registreringsafgiften. Det oplyser regeringen efter afsluttende forhandlinger med Dansk Folkeparti.
    
Aftalen betyder, at den lave afgiftssats sænkes fra 105 procent til 85 procent.
    
Der vil fortsat være en knækgrænse for, hvornår der skal betales den højere afgift på 150 procent. Men knækket ændres fra 106.600 kroner til 185.000 kroner.
    
Den værdibaserede afgift vil blive sammenholdt med bilernes miljøpåvirkning og sikkerhedsudstyr. Det betyder. at mikrobiler og de dyreste biler, er de biltyper, der bliver sænket mindst i pris.
    
Aftalens vinderbiler er de såkaldte mellemklasse biler.
    
- 90 procent af alle biler, der bliver indregistreret vil ligge på den lave afgiftssats, siger finansminister Kristian Jensen (V) om aftalen.
    
Han oplyser også, at der er opnået en aftale om et tredje spor over den fynske motorvej, samt at prisen sænkes over Storebæltsbroen.
    
- Aftalen er finansieret, ved at der er lavet en vejafgift a la den tyske model, således at udenlandske bilister også er med til at betale, siger Kristian Jensen.
    
Regeringen havde inden aftalen blev indgået ønsket at sænke registreringsafgiften fra 150 procent til 100, men det ville Dansk Folkeparti ikke være med til.

 Dermed bliver aftalen om registreringsafgiften væsentlig mindre, end det regeringen tidligere lagde op til.
    
Forhandlingerne om registreringsafgiften har stået på i ugevis, hvilket har fået salget af biler til at gå i stå.
    
Torsdag blev der lagt ekstra pres på regeringen, da alle fem partier til venstre for regeringen tilbød at indgå en aftale med Dansk Folkeparti.
    
Aftalen skulle baseres på DF's ønske om en teknisk registreringsafgift med udgangspunkt i bilernes miljøhensyn og sikkerhed.
    
Tidligere på ugen lød det også fra Dansk Folkeparti, at en aftale skulle falde på plads indenfor to uger - ellers ville partiet slet ikke være med omlægge afgifterne.
    
/ritzau/