Socialdemokratiet om indsats mod kvælstof: Regeringen har fuldstændig mistet grebet

Ifølge Socialdemokratiet har regeringen mistet grebet om miljøpolitikken. Ministeren mener, at det er for tidligt at gå i panik.

Ifølge Simon Kollerup (S) viser sagen om kvælstofudledning, at regeringen har mistet grebet om miljøpolitikken.
Ifølge Simon Kollerup (S) viser sagen om kvælstofudledning, at regeringen har mistet grebet om miljøpolitikken.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Under én procent af den forventede indsats, det er, hvad man i landbruget har formået at reducere udledningen af kvælstof i 2018.

- Det her er en regering, der har mistet grebet fuldstændig om miljøpolitikken i Danmark, fordi man havde baseret en så stor og vigtig del af landbrugspakken på frivillige aftaler med et landbrug, der nu viser sig ikke at have kunnet levere varen. 

Sådan lyder kritikken fra Simon Kollerup, der er fødevare- og landsbrugsordfører for Socialdemokratiet, efter det er kommet frem, at landbruget kun har formået at reducere udledningen af kvælstof med 12 ton mod de 1451 ton, der var målet.  

- Det er regeringens ansvar, at miljøpolitikken fungerer i Danmark. Når så landmændene ikke leverer på den frivilige aftale, som regeringen mente var ’ih’ og ’åh’ så god, så kan ministeren ikke bare nøjes med at stå og råbe ved sit skrivebord. Der skal handling bag, siger Simon Kollerup (S)

Ro på, vi når det nok

Med landbrugspakken i 2015 fjernede man en stor mængde regulering, der skulle beskytte naturen mod at landbruget frivilligt selv skulle reducere udledningen af kvælstof med 1415 ton årligt frem til og med 2018 og med 2907 ton frem til og med 2021. Selvom man i 2018 kun nåede én procent af det mål, mener miljø- og fødevareministeren ikke, at der er grund til at råbe vagt i gevær.

- Jeg synes, at det er lige tidligt at gå i panik. Selvfølgelig kan jeg godt forstå, at man vil gøre det fra oppositionens side, hvor man var imod landbrugspakken. Men ro på. Det er rigtigt, at kvælstofudledningen er ikke gået ned, som forventet, men den er altså heller ikke steget, siger Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister.

Men den køber man ikke hos Socialdemokratiet, der mener, at der skal håndfaste krav på bordet, for at man kan gøre sig forhåbninger om at nå målet i 2021.

- Hvorfor skulle man tro på, at hvis bare man giver det tid, så skal det nok løse sig, når der er gået tre år, og man kun har leveret omkring én procent af indsatsen, som skal leveres?, siger Simon Kollerup.

Landbrugspakken kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet, da hun lovede, at den ville være et plus for miljøet.

2:39
Her kan du se indslaget om kritikken af frivillighedsordningen.