Regeringen dropper millionbesparelser på beredskabet

En spareplan på 125 millioner kroner ser ud til at falde fra hinanden, da regeringen ikke vil lukke beredskabscentre.

Sne på teltlejr i Thisted

En omstridt og trecifret millionbesparelse på det statslige beredskab kan ikke gennemføres i en tid med voldsomme flygtningestrømme, storme, oversvømmelser og truslen fra terrorisme.
    
Sådan lyder budskabet ifølge Jyllands-Posten fra forsvarsminister Peter Christensen (V), der dermed afmonterer en spareplan på 125 millioner kroner på det statslige beredskab.
    
Den daværende SR-regering, Venstre og Dansk Folkeparti vedtog besparelserne i 2014 for at skaffe penge til en vækstaftale.
    
For nylig meddelte Peter Christensen, at han ikke vil lukke nogen af landets seks beredskabscentre. Konsekvensen af den beslutning er ifølge ministeren, at spareplanen, som svarer til en fjerdedel af Beredskabsstyrelsens samlede budget, ikke er mulig.
    
- Som jeg tidligere har givet udtryk for, mener jeg ikke, at der skal lukkes beredskabscentre, og dermed er det også klart, at man heller ikke vil kunne spare 125 millioner kroner, siger Peter Christensen i en skriftlig udtalelse til Jyllands-Posten.
    
Han vil nu indkalde forligskredsen på Christiansborg "til forhandlinger om redningsberedskabet i starten af det nye år".
    
 Her skal partierne bag det eksisterende beredskabsforlig forsøge at finde pengene i andre kasser, og Peter Christensen har tilkendegivet, at det ikke nødvendigvis behøver at være på Forsvarsministeriets budget.
    
Det er dog stadig uafklaret, om regeringen ønsker at rulle hele spareplanen tilbage, eller om der eventuelt kan spares på andre aktiviteter end beredskabscentrene, som er fredet for sparekniven.

Beredskabet rykker ud i tilfælde af terror eller katastrofer.