Redningskrans på vej til synkende VUC-uddannelse

Thy-Mors HF og VUC har længe været økonomisk presset, men nu kan der måske være en hjælpende hånd på vej.

Denne sommer lukkede otte forskellige VUC-uddannelser landet over.
Denne sommer lukkede otte forskellige VUC-uddannelser landet over.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Flere VUC-uddannelser landet over har længe været lukningstruede på grund af dårlig økonomi. Nu kan der så være en hjælpende hånd på vej, da Regeringen ønsker at afsætte 50 millioner kroner mellem år 2020-2023 til de pressede voksenuddannelser.

- Det er alvorligt for Danmark, hvis vi mister små men vigtige uddannelsestilbud, som VUC er, så nu har vi afsat en pulje på 50 millioner kroner på Finansloven. Det skal fungere som en redningskrans til de VUC´er, der har været lukningstruede rundt omkring i Danmark, så vi kan beholde dem, fortæller Erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Denne sommer lukkede otte forskellige VUC-uddannelser på landsplan. Her var der tale om VUC-uddannelserne i Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde.

Også hos Thy-Mors HF og VUC har man de seneste år mærket konsekvensen ved at være placeret i et befolkningstyndt område. I 2018 havde skolen for første gang nogensinde et underskud på 400.000 kroner. 

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi lige nu kæmper med et budget, som fra næste år vil give underskud. Det har betydet, at vi har måttet gå ud og finde besparelser alle mulige steder. Vi er der nu, hvor vi ikke kan bede vores undervisere om at tage flere undervisningstimer, fortæller Erik Dose Hvid, der er rektor på Thy-Mors HF og VUC.

Hvis skolen lukker, vil det betyde, at borgerne i området skulle søge andre steder hen, og det bekymrer én af skolen elever.

- Hvis ikke skolen var her, så ville det betyde, at jeg ikke ville gennemføre uddannelsen. Jeg har det privilegium, at jeg ikke skal gå i skole, men jeg vil gå i skole. Jeg har ikke nogen interesse i at køre eksempelvis til Aalborg. Så bliver det for træls, fortæller Kurt Juul Grouleff, der er studerende på VUC.

Skal først vedtages, før det bliver til virkelighed

Finansloven er ikke vedtaget endnu, og derfor skal Regeringen først finde et flertal, før det kan blive til virkelighed.

Er der så nok penge til, at de kan blive reddet?

Det her er regeringens redningskrans, og det er vurderingen, at det er nok til at holde hånden under de VUC´er, der har været lukningstruet, siger Simon Kollerup

Betyder det, at VUC Thy Mors kan ånde lettet op?

- Man kan ånde lettet op, fordi man har en regering, der gerne vil passe VUC på Mors og andre steder, hvor de er lukningstruet. Men man kan selvfølgelig ikke udskrive nogen chek, før finansloven er vedtaget, så jeg håber, at de partier vi skal drøfte det med har samme interesse, som vi har.