Ravpriser: Sælg og få råd til sommerferien

De skyhøje ravpriser får midt - og vestjyderne til at valfarte til auktionshuse for at få vurderet og solgt deres brune guld. Og efter alt at dømme med rigtig god fortjeneste.

110614Rav.jpg

Kineserne er vilde med dansk rav. Dét har sendt ravpriserne på rakettur og gjort de midt - og vestjyske rav-ejere ganske tilfredse. De kan efter alt at dømme se frem til at gøre en rigtig god handel, hvis de vælger at sælge deres andel af havets guld.

Én af dem, der fik sig en glædelig overraskelse ved vurderingsbordet, var Mary Andersen. Hendes to, mellemstore klumper rav blev tilsammen vurderet til 15.000 kroner af.

- Det er ikke så ringe endda. Hvis jeg får det solgt til en god pris, så kunne jeg godt tænke mig at komme ud og rejse til næste år, fortæller Mary Andersen fra Skave.

Det rene Klondyke

Hos Holstebro Auktioner mærker de tydeligt den store interesse for rav. Både fra de købeglade kinesere og de salgsvillige midt - og vestjyder.

- De seneste måneder har vi jo oplevet nogle stigninger på helt op til 1000 procent. Det er ren Klondyke. Det er næsten det nærmeste, jeg kan sammenligne det med. Jeg tror simpelthen ikke på, at vi kan skaffe nok rav, forklarer Casper Hansen, auktionsmedarbejder hos Holstebro Auktioner.

Fra ravklump til samtalekøkken

Kinesernes interesse for rav skyldes, at de bruger ravet til blandt andet religiøse figurer og bedekranse. Det betyder, at prisen på rav er steget fra cirka 8 kroner per gram til i dag at koste godt 100 kroner per gram.

- Selvfølgelig er der en grænse for, hvad kineserne vil betale for det. Men der bliver betalt enorme summer for det i øjeblikket. Og det er jo rart for de folk, der har haft det liggende i skufferne, uden at det har været noget værd. Pludselig får de jo råd til en jordomrejse eller det køkken, de ikke har haft råd til før, lyder det fra Casper Hansen.

1:51
I disse dage valfarter midt- og vestjyderne til auktionshuse for at få deres rav vurderet. Priserne er nemlig eksploderet de seneste måneder - senest blev en klump solgt for 180.000 kroner i Holstebro.