Raser mod sin brors debutroman: Det er grotesk

21-årige Thomas Korsgaards debutroman har skabt stor ballade i familien.

Thomas Korsgaard bog
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Bogen "Hvis der skulle komme et menneske forbi" har i løbet af den seneste uge skabt stor debat. For er det virkelighed eller fiktion, når den 21-årige forfatter Thomas Korsgaard fra Skive skriver om en barndom med en voldelig far og en fraværende mor? Hans bror, Mathias Korsgaard, er ikke i tvivl.

- Min storebror udtaler i sin bog, at min far skulle have slået ham som lille, og det er jo noget af en anklage at komme med. Vi er vokset op sammen, og jeg kender min far lige så godt, og jeg kan i hvert fald sige, at det er altså ikke sandheden, siger Mathias Korsgaard.

Bogen handler om drengen Tue, der bliver slået af sin far, mens han mor bruger hele dagen på at spille yatsy ved computeren. Thomas Korsgaard har selv fortalt, at bogen er fiktion, men er inspireret af hans egen barndom. 

Fiktion eller virkelighed?

I slutningen af januar kunne man i Politiken læse, at Thomas Korsgaard var hjemme og lege hos en fra klassen, et stykke tid efter, det blå øje var helet. Vennens far hev ham til side og sagde, at han måtte fortælle, hvis hans far slog ham.

- Det gør han ikke, sagde jeg. Og det gjorde han jo heller ikke. Ikke hver dag. Det var ikke rutine, men der ville jeg ikke hjem og lege igen. At stå der og føle sig opdaget gjorde ondt i maven på en måde, jeg slet ikke kan beskrive, siger Thomas Korsgaard til Politiken.

Blandt andet episoden med det blå øje har skabt stor ballade i familien.

- Det er lidt grotesk. Min storebror skriver det på en lidt grådig måde, fordi de episoder, han beskriver i bogen, det er ikke nogen, jeg kan genkende. Det er en meget uforskammet måde, han omtaler mine forældre på, for de har ikke gjort andet end at hjælpe min storebror økonomisk og hjulpet med råd som alle andre forældre. Det skuffer os som familie, at han skriver denne her bog og anklager mine forældre på den måde, siger Mathias Korsgaard.

Gør ondt i Korsgaard-familien

Fredag var Thomas Korsgaard hjemme i Skive for at signere bøger hos den lokale boghandler. Her ville han ikke fortælle om bogen.

Flere var mødt op for at møde den unge forfatter. Blandt dem var Thomas Korsgaards fars fætter og onkel. Deres mission var dog ikke at få signeret bøger.

- Vi var inde og spørge Thomas, hvorfor han skulle skrive sådan noget, der gør så ondt i Korsgaard-familien. Han svarede, at det er sådan, han har oplevet det. Andre oplever det måske på en anden måde, som vi har gjort. Vi kender familien og hans bedstefar som gode mennesker. Jeg kan ikke nikke genkendende til noget af det, siger Hans Korsgaard, der er fætter til Thomas Korsgaards far.

Thomas og Mathias Korsgaard er opvokset i Nørre Ørum uden for Skive.

Bogen "Hvis der skulle komme et menneske forbi" udkom den 2. februar.