Rapsmarker ramt af dræbende svamp

Midt- og vestjyske rapsbønder er hårdt plagede af knoldbægersvamp, som dræber deres rapsplanter.

Raps
Foto: TV MIDTVEST

Det er ikke kun sommervejret, der er gråt i øjeblikket. Det samme gælder mange danske rapsbønders marker, som er plaget af sygdommen knoldbægersvamp.
En sygdom, som har store økonomiske konsekvenser for rapsbønderne.

- Vi har godt og vel 100 hektar raps, så vi taber mellem 200.000 og 300.000 kr som resultat af knoldbægersvampen, siger rapsbonde Birger Schütte.

I år er historisk mange rapsmarker plaget af sygdommen.

- Det er meget massivt. Vi er slet ikke vant til den slags angreb af svamp. Det er helt udsædvanligt i år, siger Peter Westphael, som er planteavlskonsulent hos Landbo Limfjord.

Når rapsplanterne først er inficeret med svampen, står den ikke til at redde. 

Svært at undgå

Eksperter ved ikke endnu ikke, under hvilke forudsætninger svampen trives, og det er derfor svært for de danske landmænd at forsvare deres marker mod den dræbende svamp.

- Der er ikke udsigt til, at vi kan lave en model, der kan fortælle, hvornår rapsplanter bliver ramt. Vi kan kun give dem en forsikringsindsprøjtning mod sygdommen, siger planteavlskonsulent Peter Westphael.

Den forebyggende indsprøjtning har rapsbonde Birger Schütte også benyttet sig af. Alligevel er farven på hans rapsplanter skiftet fra grøn til grå.

En ændring i antallet af indsprøjtninger kan dog være en løsning, også selvom der ikke er garanti for, at det virker.  

- Det eneste, man er sikker på, er, at penge er brugt på en ekstra indsprøjtning. Men hvis det også kan være en forsikring imod et stort tab, så er det jo godt nok, siger Peter Westphael fra Landbo Limfjord. 

Sidste år blev der i danmark høstet 82100 tons raps.

 

2:15