Rapport: Riv tomme boliger ned

Forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut har et klart budskab til landdistrikterne. Overflødige boliger skal rives ned, hvis der skal gang i udviklingen.

030314nedrivning.jpg

Hvis landdistrikterne skal udvikles, skal de først afvikles. Tomme og overflødige bygninger skal rives ned for derved at skabe incitament for både private og virksomheder til at søge væk fra de store byer. Det er konklusionen af en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut.

- Årsagen til situationen er strukturelt bestemt og ikke et udslag af konjunkturforandringer. Arbejdspladser inden for landbrug og industri er for længst afløst af serviceerhverv i byerne, hvor boligerne også er koncentreret. Derfor vil boligmarkedet i landdistrikterne heller ikke af sig selv blive bedre i fremtiden, lyder det fra Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut.

Kommunerne skal gå forrest

På baggrund af en opgørelse fra Danmarks Statistik skønner forskerteamet, at godt 60.000 huse i landdistrikterne er overflødige og bør rives ned, hvis byboer og -virksomheder skal trækkes til landdistrikterne. Og kommunerne skal trække til.

- Det er ikke nogen let øvelse for kommunerne, da der er mange følelser og sociale hensyn forbundet med ændringerne. Men det tager adskillige år med stort lokalt engagement og diverse offentlige midler samt fondstilskud at stabilisere eller vende en negativ udvikling i småbyer og lokalsamfund gennem nedrivning og byfornyelse. Så det er om snarest at komme i gang, siger Hans Thor Andersen.

Kommunerne skal lave planer for de frigjorte arealer, så der bliver bygget noget i stedet for de overflødige bygninger.