Ramt af flere konkurser: 10 hårde år for møbelbranchen

Det har ikke været en dans på roser for møbelindustrien siden finanskrisen. Flere virksomheder har måtte dreje nøglen om.

0:38
Hurup Møbelfabrik måtte give op i 2012.
Foto: Ritzau Scanpix / Henning Bagger

Den midtjyske møbelproducent Tvilum er tæt på at dreje nøglen om, efter at den i fredags blev begæret konkurs. Nu må medarbejderne holde vejret, mens man forsøger at finde en løsning.

Tvilum er dog langt fra den første kriseramte møbelvirksomhed i det midt- og vestjyske. For efter at branchen tog et hårdt dyk i finanskrisen, så er det ikke lykkedes at komme op på tidligere tiders omsætning.

Men det er ikke den eneste årsag til, at virksomhederne har haft svært ved at klare sig, forklarer ekspert i detailhandel Bruno Christensen.

- Alle de gode håndværkere, der har stået bag de her mindre og mellemstore møbelvirksomheder, har i den grad været optaget af deres produkt og har ikke tænkt i salg og markedsføring. Da der sker en ændring ude på markedet, og den traditionelle møbelhandler bliver udfordret af for eksempel Ikea eller Jysk, så har man ikke evnet at omstille sig, og langsomt er de sivet bort, forklarer han.

Møbelbranchen tog et hårdt slag under finanskrisen.
Møbelbranchen tog et hårdt slag under finanskrisen.
Foto: Danmarks Statistik

Virksomheder i mellemklassen

Bruno Christensen fortæller, at det især har drejet sig om virksomheder, der ligger i mellemklassen, når det kommer til pris, der har måtte give op.

- Er man stærk på lavpris, så kan man konkurrere dér, og er man stærk på et luksusprodukt og forstår at markedsføre og skabe loyalitet, så man kan klare sig dér. Men hvis man ligger i midten, så har man mistet omsætning og kunder, siger han og tilføjer:

3:51
Møbelvirksomheden Bodilsen måtte i 2009 dreje nøglen om.

- Der er ingen tvivl om, at der er masser af konkurrence på det marked, som ikke mindst Ikea sætter. Men det må virksomhedens sælgere være opmærksomme på, så man er klar over, hvad det er der går galt for os, siden vi taber omsætning.

Han mener dog ikke, at der ikke er håb forude for dansk møbelproduktion.

- Man må jo begynde med at kigge på, hvorfor kunderne køber mindre, eller om der er kunder, der forsvinder. Er det produkterne, der er noget galt med, kvaliteten eller priserne som sådan, slår han fast.

2:50
Så sent som april 2017 gik NJA Furniture i Thistedkonkurs.