Radio Loud beder om arbejdsro efter kritik af dab-udbud

Radio Loud vil ikke umiddelbart forholde sig til politisk ønske om at lade dab-udbud gå om.

Med i den nye Radio Loud er blandt andre Radio Max fra Ringkøbing og Radio Limfjord, der sender fra Mors.
Med i den nye Radio Loud er blandt andre Radio Max fra Ringkøbing og Radio Limfjord, der sender fra Mors.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Radio Loud, der tirsdag vandt udbuddet om at blive Danmarks nye dabkanal, er i fuld gang med at skabe et produkt, der kan gå i luften til foråret. 

Og det kan et politisk ønske om at lade dabudbuddet gå om ikke ændre på.

- Vi har søgt et udbud, vi har vundet, og nu er vi i gang og vil gerne have arbejdsro til den opgave, vi har med at få skabt en ny tale- og kulturradio for den yngre del af befolkningen, skriver direktør Ann Lykke Davidsen i en sms til Ritzau fredag morgen.

Det er en kreds bestående af ni lokalradiostationer, Roskilde Festival, Nationalmuseet, teatret Mungo Park og Danske Studerendes Fællesråd, der har søgt om at få DAB-kanalen under navnet Radio Loud.

To af lokalstationerne er Radio Max, der har hjemme i Ringkøbing og Radio Limfjord, der sender fra Mors.

Medieordfører forstår ikke resultatet

Siden Radio Loud, til manges overraskelse, vandt udbuddet foran konkurrenterne Radio24syv og dk4-Radio har De Radikales medieordfører, viborgensiske Jens Rohde, været ude og kræve, at udbuddet skal gå om. Han mener, at processen indeholder fejl.   

En af Jens Rohdes anker er, at Radio Loud kun lægger op til at dække 82 procent af landet.

Da udbuddet lød på en landsdækkende kanal, mener De Radikale, at Radio- og Tv-nævnet, som har afgjort udbuddet, tolker ordet "landsdækkende" forkert.

- "Hvorfor melder man pludseligt for en uge siden ud, at man mener, at landsdækkende radio ikke indbefatter Lolland og Bornholm og andre steder, men kun udgør 82 procent?
Hvorfor 82 procent?" 
spørger Jens Rohde i et opslag på sin Facebookside.

Andre partier undrer sig også

Ifølge en ekspert i udbudsret kan Kulturministeriet lade udbuddet om den nye dab-kanal gå om. Det kræver blot en saglig begrundelse.

De Radikale er imidlertid ikke det eneste parti, der vil se nærmere på processen, der førte til, at Radio Loud vandt udbuddet. Også Venstre undrer sig over processen.

Det samme gør SF og Enhedslisten, der kræver en redegørelse fra Radio- og Tv-nævnet og Kulturministeriet.

- For Enhedslisten er det afgørende, at udbuddet er afgjort på fair vilkår. Derfor kræver vi, at Radio- og Tv-nævnet samt Kulturministeriet kommer med en redegørelse, som dokumenterer, at alt er gået rigtigt til, siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, i en pressemeddelelse.

Ritzau ville gerne have spurgt mere ind til, hvorvidt usikkerheden om dabudbuddet påvirker arbejdet med at skabe en ny kanal på Radio Loud. Direktør Ann Lykke Davidsen afviser dog at kommentere sagen yderligere.

2:19
Dagen efter det kom frem, at Radio Loud havde vundet udbuddet, besøgte TV MIDTVEST Radio Limfjord, der har mere end 30 år på bagen, men stadig vil gå efter flere unge lyttere.