Krydsfelt

Krydsfelt: Radikal kandidat kalder EU-diskussion hysterisk

Poul Elmegaard fra Silkeborg er radikal kandidat til Europa-Parlamentet. Han kritiserer, at man som politiker ikke kan sige, at der bliver behov for udenlandsk arbejdskraft. Også fra Afrika.

30:40
Valget til Europa-Parlamentet nærmer sig. Gæster i Krydsfelt-studiet er denne gang fire politikere, som håber på en fremtid i Bruxelles og Strasbourg.

At debatten om flygtninge og migranter er en varm kartoffel, hvor politikere kan få skæld ud for at forholde sig til virkeligheden, er et faktum i EU-debatten - og i den politiske debat i det hele taget. Det mener Radikale Venstres kandidat til Europa-Parlamentet fra Midt- og Vestjylland.

- Vi har en fuldstændig hysterisk debat omkring den demografiske udvikling i Europa, og hvilket behov vi har for arbejdskraft, siger Poul Elmegaard.

Udtalelsen falder i programmet Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor Europa-politikken i denne uge er til debat.

For nylig fik den konservative spidskandidat Pernille Weiss ørerne i maskinen, fordi hun til Berlingske sagde, at Konservative ønsker flere migranter - at EU mangler ti millioner par hænder.

Efterfølgende trak hun i land, fordi dette ikke er konservativ politik. Poul Elmegaard mener, udtalelsen til Berlingske giver mening.

- Der bliver mangel på arbejdskraft. Befolkningstallet er faldende. Den ældre befolknings andel vokser. Det giver os nogle voldsomme udfordringer. Og derfor har vi brug for arbejdskraft, der kommer udefra, vurderer Poul Elmegaard.

Radikal uansvarlighed mener S

Radikale Venstres begejstring for ikke-europæere får kun ringe opbakning i Krydsfelt-debatten, hvor også Folkebevægelsen mod EU, Konservative og Socialdemokratiet er med. At for eksempel afrikanere skal bidrage til at øge udbuddet af arbejdskraft i Europa holder ikke, mener S.

- Jeg synes, det er en uansvarlig og uigennemtænkt politik, som Radikale og Poul Elmegaard har. Vi har en masse mennesker i vores samfund, som kan bidrage. Lad os prøve at få dem uddannet først i stedet for at få alle mulige ind, som vil arbejde til en meget lavere løn, siger Niels Fuglsang, kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

- Vi har en situation, hvor en stor del af befolkningen reagerer og føler sig utryg i forhold til det antal, der er kommet. Vi bliver nødt til at finde en balance. Hvis radikale tænker, at det er ligegyldigt, hvad befolkningen tænker, at vi bare skal have nogle flere ind, så risikerer der at komme dybe splittelser i vores samfund, siger socialdemokraten.

Vigtigt, hvem der kommer ind

Heller ikke Dina Raabjerg fra Ikast har noget særlig godt at sige om det radikale synspunkt. Hun er konservativ EP-kandidat. Hun anerkender behovet for ekstra hænder, men påpeger i forhold til migrationen, at det er vigtigt, at der er kontrol med, hvem der kommer ind i Europa.

- Det der er vigtigt her er, at vi har styr på vores ydre grænser, så vi alene får dem ind, vi gerne vil have ind, siger Dina Raabjerg og fortsætter:

- Vi skal have mulighed for, at folk fra USA, fra Canada, fra Brasilien, fra Indien - altså de steder, hvor der er højtuddannet arbejdskraft - at vores arbejdsmarked har mulighed for at ansætte den, altså vores virksomheder. Vi skal være sikre på, at dem vi får ind, at det er mennesker vi gerne vil have ind, siger den konservative EP-kandidat.

En stor elefant

Men billedet, der i den politiske debat bliver tegnet, er mudret, mener Radikale Venstre. Ifølge Poul Elmegaard bliver der i vid udstrækning sat lighedstegn mellem flygtninge og migranter. Og det er forkert.

- Vi behandler flygtninge og migranter, som en stor elefant. Vi får ikke problemstillingerne delt op i forskellige kategorier. Der er rigtig mange mennesker, som gør en kæmpe indsats, som er indvandrere hertil. Som vi har stor gavn og glæde af. Alle bliver skåret over en kam, siger han.

Han fastholder, at Europa bliver nødt til at erkende, at der er et behov for indvandring. Indvandring, der i følge den radikale EP-kandidat selvfølgelig skal ske under ordnede forhold.

- Det skal foregå kontrolleret. Det skal forgå ordentligt. Det værste vi kan have, det er en illegal indvandring til Europa, siger Poul Elmegaard. 

2:40
Om 20 dage er der valg, men ikke alle har styr på de forskellige kandidater til Europa-Parlamentet.