'Pyt' valgt som danskernes yndlingsord

Vi har lært at sige pyt. I hvert fald er ordet lige blev valgt som danskernes yndlingsord.

Ved Kvickly i Ringkøbing kan man lige nu købe såkaldte pyt-knapper, hvor man gennem et tryk kan få et pyt udtalt.
Ved Kvickly i Ringkøbing kan man lige nu købe såkaldte pyt-knapper, hvor man gennem et tryk kan få et pyt udtalt.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Glæde, miskundhed, flapøre, fusentast og fluks. Fem nominerede til danskernes yndlingsord. Men ingen af dem vandt. For det gjorde pyt nemlig.

- Jeg tror, det er et opgør med, at vi danskere er gode til at brokke os og finde fejl. Det er lidt mod tidsånden, at det blev pyt. Men det minder os om, at så er det heller ikke værre. Nogle gange går vi i sort over at sidde fem minutter i kø på motorvejen, selvom vi bor i et fantastisk land. Jeg ser det også som en kommentar til vores stressede liv - prøv at tage det roligt og slappe lidt af, siger Steen Bording Andersen, som er formand for Danmarks Biblioteksforening, til TV MIDTVEST om vinderen.

Ni blev til pyt

Mere end 1.500 ord var nomineret. En komité havde udvalgt ni til afstemning. Knap 30 procent af de 3.000 stemmer gik til pyt.

- Jeg er lidt overrasket over resultatet. Jeg havde ikke selv valgt pyt - men når jeg tænker efter, er det et meget godt statement imod vores tid, hvor vi har for travlt og tingene ikke må galt, uddyber formanden.

Det er på den årlige biblioteksuge - der blandt andet blev markeret i Ringkøbing - at yndlingsordet bliver valgt. Men det handler om meget mere end det.

- Vi synes, der skal være mere opmærksomhed på litteratur og sprog. Vi vil gerne have et fokus på, hvad vi kan udtrykke med sproget, og derfor lavede vi den her kampagne. Og så vil vi også gerne vende den dalende læselyst blandt danskerne, afslutter han.

2:03