Pumper tonsvis af sand ind på kysten

Uden den omfattende sandfodring risikerer man, at kysten æder op til otte meter af kysten om året.

Sandfodring
Foto: Arkiv

Kystdirektoratet går nu i gang med den årlige sandfodring, der skal beskytte stranden og klitterne ved vestkysten.

I år sætter sandsugerskibene kursen mod Vejlby i Lemvig Kommune, hvor der skal pumpes 990.000 kubikmeter sand ind på kysten, og Årgab syd for Hvide Sande, hvor stranden skal fodres med 700.000 kubikmeter.

De enorme mængder sand skulle svare til, hvad der kan være på ladet af 85.000 lastbiler.

- Havets kræfter kan gøre stor skade på bygninger, infrastruktur og i værste fald menneskeliv.  Derfor sætter vi massivt ind med sandfodring på den kyststrækning, hvor oversvømmelser vil gøre størst skade, hvis havet æder sig gennem klitterne. Uden massiv sandfodring risikerer vi, at kysten visse steder her vil rykke sig tilbage med op til otte meter per år, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Syv ministerier gennemgår reglerne

Sandfodringen er resultatet af en aftale mellem staten og kommunerne, som betyder, at staten har ansvaret for sikringen  af den mest udsatte del af jyske vestkyst. Ellers er det lodsejerne, der har ansvaret for kystsikring i Danmark.

- Staten har i mange år løftet ansvaret der, hvor risikoen er størst. Grundejere langs resten af kysten mærker i den grad også truslen fra havet, og de skal have bedre muligheder for at beskytte deres ejendom. Regeringen er nu på tværs af syv ministerier gået i gang med at gennemtrawle den eksisterende lovgivning, så vi får fjernet de stopklodser, som forhindrer en effektiv og smidig proces omkring kystbeskyttelsessager, siger Esben Lunde Larsen. 

Sandfodringen ved Vejlby ventes afsluttet midt i maj, mens arbejdet ved Årgab varer indtil september.