Psykolog om løsnede hjulbolte: Sådan tænker gerningsmanden

De gerningsmænd, der løsner hjulbolte på folks biler og cykler, har psykopatlignende træk. Sådan lyder det fra en af landets fremmeste psykologer.

- Det er nogle svage sjæle med svigtende selvværd. Jeg tror heller ikke, de ser særligt godt ud, og de er heller ikke ret begavede. Så havde de lavet de her maskerede mord helt anderledes i stedet for det her meget kedelige med at skrue hjulbolte løs.

Så kontant er tidligere professor og chefpsykolog Jørn Beckmanns analyse af de ukendte mennesker, der for tiden løsner hjulboltene på biler og cykler i hele landet. 

- Det er mennesker, som først og fremmest ikke har udviklet det, der hedder ganske almindeligt ansvar for andre mennesker. At der er nogle ting, man ikke gør, forklarer han. 

Psykopatisk personlighed

Den pensionerede professor har tidligere arbejdet for FN og samarbejdet med FBI om at udvikle psykologiske profiler på kriminelle, og han tror ikke på, at det er tilfældige drengestreger, men derimod bevidste ondsindede handlinger, der ligger bag tendensen. 

- I gamle dage kaldte man det psykopati. Det udtryk bruger man ikke så meget mere inden for den videnskabelige psykiatri, men det kan bedst betegnes som en psykopatisk personlighed. De har et ondskabsfuldt gen, der bliver realiseret på den her måde, fortæller Jørn Beckmann om gerningsmændene. 

Desuden er den tidligere chefpsykolog overbevist om, at der er tale om mænd - og ikke kvinder. 

- Alt peger på, at det er knyttet til en ung mand mellem 20-40 år. Det er ikke piger. Måske en enkelt pige, men jeg vil æde min gamle hat på, at det med 95 % sandsynlighed er mænd. Mænd er desværre svagere på mange punkter. 

Savner spænding

Motivet for gerningsmændene er også klart for Jørn Beckmann. De mangler spænding i deres liv. 

- Der er nogle mennesker, som desværre føler, at livet skal krydres med nogle ting, en form for maskeret mord. Selve motivet er jo et mordforsøg. Projektet er først egentlig lykkedes, hvis hjulene skruer sig løs, forklarer han og tilføjer, at gerningsmændene er meget påpasselig med ikke at blive grebet i deres ugerning. 

- De passer meget godt på ikke at blive opdaget. De har en klar fornemmelse af, at det er noget helt forkert, de gør. Og oveni købet noget dødsensfarligt. Men det er de ligeglade med. De tænker, 'hvis nu vi kan få den bil til at køre ind i en anden bil, hvor det går rigtig stærkt.' Og så hører de bagefter, at der var fire i bilen, hvor de tre er omkommet. Det er en ganske nederdrægtig måde at få sit behov for spænding stillet, siger Jørn Beckmann.