Psykisk syge bruger sundhedsvæsenet massivt

I løbet af et år har mennesker med en psykisk sygdom kontakt med deres praktiserende læge 23 gange. Det er dobbelt så mange gange som den øvrige befolkning.

Psykiatri skilt.jpg

Psykisk syge har i gennemsnit 23 kontakter med deres praktiserende læge mod 12 hos den øvrige befolkning. En ny analyse af den danske folkesundhed viser også, at psykisk syge har flere fysiske skavanker oveni deres psykiske sygdom.

Multisygdom mere udbredt

Hele 35 procent af de psykisk syge har fire eller flere sygdomme. Derudover er deres sundhedsvaner markant dårligere - fx ryger 41 procent mod blot 21 procent i den øvrige del af befolkningen.

 - Analysen viser, at 'gabet' mellem psykisk syges livsstil og livsstilen hos resten af befolkningen har udvidet sig fra 2006 til 2010. Med hensyn til både rygning, fysisk aktivitet og kostmønster har de psykisk syge ganske vist bevæget sig i den rigtige retning. Men det er gået langsommere end i resten af befolkningen, siger seniorforsker Finn Breinholt fra CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.

Foruden en øget forskel i sundhedsvaner, viser andre undersøgelser, at psykisk syges middellevealder er 20 år kortere for mænd og 15 år kortere for kvinder.