Prøver afslører spor af ulv

Naturstyrelsen har fået gennemgået en række spyt- og ekskrementprøver, der er indsamlet i hele landsdelen. Flere af dem er fra en ulv.

110414_Ulv.jpg
Foto: Arkiv

Det var med sikkerhed en ulv, der havde ædt af en ged ved Hald Sø syd for Viborg, et rådyr i Salling og en kalv ved Ulfborg. Det slår Naturstyrelsen nu fast, efter at Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet har gennemgået en række spyt og ekskrementprøver.

- Det mest interessante ved prøverne er, at vi nu har dokumentation for, at ulvene har været i Jylland i efteråret 2013, hvor det ellers lå noget stille med øjenvidne-observationer og fotos fra fotofælder. DNA-prøverne viser, at i hvert fald én ulv har bevæget sig rundt i det midtjyske, siger biolog Hans Erik Svart.

Kan være ny ulv

Center for Miljø og Energi vil nu undersøge, om der kan være tale om en ulv der ikke tidligere har været observeret i Danmark. Der sker blandt andet ved at DNA-undersøge prøverne.

-Af alle de danske prøver, der er blevet undersøgt til dato, er der endnu aldrig fundet DNA-spor af en hunulv. Men vi ved fra tidligere DNA-analyser, at der med sikkerhed har været fire forskellige hanulve i Jylland - nemlig Thyulven og dens tyske halvbror og to polske ulve, siger Hans Erik Svart.