Protest mod møller fra uventet kant

Akademiraadet under Kulturministeriet har gjort indsigelse mod forslaget om en kystnær havmøllepark nord for Hvide Sande. (Arkivfoto)

300615molle.jpg

Det vil skæmme udsigten og skade turismen, hvis der kommer en vindmøllepark i Vesterhavet ved Hvide Sande. Det mener Akademiraadet under Kulturministeriet.

- Det er alt, alt for tæt på land til de her meget store møller, siger Hanne Bat Finke, Formand i Akademiraadets Landskabsudvalg.

Akademiraadet rådgiver staten om æstetiske forhold inden for kultur og landskab, og har nu gjort indsigelse mod planerne om at bygge en kystnær vindmøllepark i havet ved Hvide Sande.

Turister vil ligefrem blive væk fra området, mener formanden, fordi mange vælger Danmark på grund af den uspolerede natur.

- De vil hvad tænke, hvad har de dog gang i, siger Hanne Bat Finke.

Turistdirektør ikke enig

Seks områder er i spil som mulige placeringer til kystnære havvindmøller. Men turistchefen i Ringkøbing-Skjern er ikke bekymret, hvis det bliver nord for Hvide-Sande. Området er i forvejen vindmølleland, og det generer ikke turisterne, mener hun.

- Ringkøbing-Skjern Kommune er den kommune landet, der har allerflest landbaserede vindmøller. Vi er også den kommune, der har allerflest kystturister, og vi har aldrig oplevet, at det har givet problemer, siger Lykke Høj, direktør i Ringkøbing Fjord Turisme.

Fristen for at gøre indsigelse mod de kystnære havmølleparker udløber i dag. Der er indtil videre kommer 65 høringssvar om parken ved Hvide Sande. Der er også udlagt et område ved Thyborøn hvor der er kommet 85 høringssvar.

2:15
Kystnære vindmølleparker vil skæmme naturen og skade turismen, mener statens æstetiske rådgiver.

Se et længere interview med Hanne Bat Finke, Formand i Akademiraadets Landskabsudvalg:

1:22

Se et længere interview med Lykke Høj, direktør i Ringkøbing Fjord Turisme:

1:26