Prognose: Alternativet får vestjysk mandat

En ny prognose viser store omvæltninger i Vestjyllands Storkreds. Det nye parti Alternativet står til at få et vestjysk medlem på tinge - Venstre bliver ifølge prognosen den store taber.

090615SashaQvortrup.jpg

Med bare ni dage til valget tyder en ny prognose på store omvæltninger i det politiske landskab i Vestjyllands Storkreds. Prognosen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen for netportalen Altinget.dk, og den fordeler mandaterne fra et kvalitetsvægtet gennemsnit af den seneste periodes meningsmålinger på de enkelte storkredse i landet.

Prognosen giver for første gang det nye parti Alternativet et mandat i Vestjylland. Det kunne for eksempel gå til partiets vestjyske spidskandidat Sascha Qvortrup (billedet). Og for første gang ser det også ud til, at Liberal Alliance kan få to valgte i storkredsen. Begge dele skyldes den fremgang, de to partier har i meningsmålingerne.

Venstre betaler prisen

Til gengæld er Venstre prognosens store taber. Partiet står til kun fire mandater mod de nuværende seks. Søren Risbjerg Thomsen har tidligere beregnet, at tilbagegangen til fire mandater udløses ved en tilbagegang til cirka 20 procent af stemmerne til Venstre på landsplan.

Prognosen giver også valg til de konservative, der opstiller partiformand Søren Pape Poulsen. Det er anden gang, prognosen viser konservativt valg, men mandatet beskrives som usikkert, fordi det baserer sig på at der bliver flyttet stemmer mellem landsdelene.

For Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Radikale Venstre er der ikke ændringer siden valget. Dansk Folkeparti ventes at gå et mandat frem til tre.