Professor ser ingen argumenter for at nedlægge regionerne

Forholdene i Thy er altså ikke de samme som i Nordsjælland, siger professor Kjeld Møller Pedersen.

1:28
Se et interview med Kjeld Møller Pedersen her.

Det er meget svært at finde gode argumenter for at centralisere sundhedsvæsnet.

Sådan lyder det fra professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen.

- Personligt kan jeg ikke se nogle fordele. Vi har ingen erfaringer med, at noget er blevet bedre af voldsomme centraliseringer, siger Kjeld Møller Pedersen.

Meldingen kommer i kølvandet på den debat, der lige nu kører i regeringspartiet Venstre.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er kendt som fortaler for at nedlægge regionerne, men om det så også bliver en del af regeringens kommende sundhedsreform, ville han fredag aften ikke sige noget om.

TV MIDTVEST fortalte fredag, at flere midt- og vestjyske Venstre-folk er bekymrede for udsigterne til, at regionerne bliver nedlagt, og den bekymring forstår Kjeld Møller Pedersen godt. 

- Det centrale ved decentralisering er jo, at det giver mulighed for at tilpasse til lokale forhold. Og forholdene i Thy er altså ikke de samme som i Nordsjælland.

- Så det kan komme til at gå ud over yderområderne?

- Det kunne man frygte, blandt andet.

Regionerne har været en succes

- Der er vestjyder, der frygter, at det bliver københavnerne, der kommer til at bestemme?

- Både ja og nej. Hvis det bliver statsligt, er der selvfølgelig et Folketing, som jo er sammensat geografisk, så man skal passe på ikke at overdrive. Men hvis de centrale og administrative styringer foregår fra København, kan det ske, at der er en optik, der siger, at vi forstår verden, hvordan den ser ud i Østdanmark.

- Er bekymringen så berettiget?

- Ja, jeg ville nok være lidt bekymret, siger Kjeld Møller Pedersen.

Professoren mener helt generelt, at regionerne har været en succes.

- De er lykkedes med at drive et fornuftigt sundhedsvæsen. De har holdt budgetterne, de har fået kvaliteten til at stige, de har haft pæne produktivitetsstigninger. De har måske haft for meget fokus på sygehusene, mens de måske har forsømt almen praksis og i et vist omfang samarbejdet med kommunerne.