Producenter af husstandsvindmøller raser

Producenter af hustandsvindmøller raser over nyt lovforslag, der kommer blot otte måneder efter, at de seneste regler er trådt i kraft. De nye regler vil betyde en nedslagtning af produktionen, mener branchen.

18voHusstandsvindmoeller.jpg

Hundredevis af husstandsmøller bliver sat op i 2015 - og masser af jobs er blevet skabt i en blomstrende branche. Blandt andet hos Solid Wind Powers tre uger gamle afdeling i Spjald

- Vi har gearet vores produktion voldsomt - og nu ved vi faktisk ikke hvor vi står, siger Carsten Lauridsen, Indehaver, Solid Wind Power, Ringkøbing.

Nu har et nyt lovforslag, fremsat af Energi-, forsynings- og klimaministeren, samlet producenterne af husstandsvindmøller til krisemøde i Viborg.

- Det betyder reelt en nedslagtning, siger Morten Petersen, Fmd., Brancheforeningen for Hustandsvindmøller.

Venstre: Møllerne er for store

Det nye lovforslag betyder blandt andet begrænsninger på hvor mange møller der kan få tilskud. Der er foreslået en årlig pulje på 1 MEGAWAT. Det svarer til 40 møller af den største type som denne.

- Vi skal have folk til at købe husstandsvindmøller der passer til ens forbrug, sådan at det ikke er er det offentliges opgave at forgylde dem som har købt en husstandsvindmølle. For det er jo alle samfundsborgere der betaler, siger Thomas Danielsen, Fmd., for Folketingets Energiudvalg, Venstre.

Ifølge forslaget - der skal træde i kraft til nytår - skal støtteordningen sættes ned fra 20 til 12 år - og desuden skal afregningsprisen nedtrappes.

- Formålet er ikke i sig selv at skulle sælge overskudsstrøm. Formålet er en husstandsvindmølle, der passer til husstandens forbrug, siger Thomas Danielsen.

Solid Wind Power beskæftiger flere end 100 mand og har produceret og opsat 105 møller. Halvdelen er de store 25 kilowatt. Resten er 10 kilowatt. De er solgt ud fra de nuværende og mere lukrative regler.

- Man er for tidligt ude med et lovforslaget der ikke er ordentligt gennemarbejdet - og så stå vi én gang til tvivl i branchen så vi ikke ved hvor vi står - det er problemet, siger Carsten Lauridsen.

Hvis lovforslaget kommer igennem forventer Carsten Lauridsen at produktion af store møller i afdelingen her bliver lukket ned igen - og 50 mand må fyres.