Praktik skal bane vejen for jobs til flygtninge

Praktikaftaler til flygtninge er en del af en større ordning i Viborg Kommune, hvor flygtninge kommer ud og snuser til arbejdet i en virksomhed.

Den 42-årige flygtning Mihretab Haile Weldu fra Eritrea er i fuld gang med et 4 ugers praktikforløb, hvor han hver dag følges med domprovst i Viborg Thomas Frank. Det betyder blandt andet at stå for konfirmandundervisningen, tage på plejehjemsbesøg og deltage ved gudstjenester.

- Jeg er meget glad. Thomas er en meget flink mand. Han prøver at hjælpe mig med at undervise, fortæller Mihretab Haile Weldu.

Praktikaftalen er en del af en større ordning i Viborg Kommune, hvor flygtninge kommer ud og snuser til arbejdet i en virksomhed. Og det giver god mening.

- Han lærer jo at tale bedre dansk, og han lærer noget om det danske samfund. En introduktion til det at være en del af det danske samfund, lyder det fra præsten.

Praktik giver arbejdsidentitet

Mihretab er uddannet skolelærer - han kom til Danmark for 2 år siden - og han blevet så glad for det, at han gerne vil blive boende og ha' et fast arbejde. Det kan praktikforløbet måske være med til at skaffe ham.

- Det er super vigtigt for dem at komme ud og få noget arbejdsidentitet, få noget erfaring ude fra virksomhederne. Men også at få deres sprog anvendt. At få den danske arbejdsmentalitet implenteret fra start, fortæller Jette Fabian, der er leder af Den tværgående jobkonsulentfunktion hos Jobcenter Viborg.

Lige nu er der cirka 550 flygtninge i Viborg Kommune, der skal ud i praktik. Praktikforløbene varer mellem fire og tretten uger. 

Den 42-årige flygtning Mihretab Haile Weldu fra Eritrea er i fuld gang med et 4 ugers praktikforløb i Viborg.