Populær app bliver brugt til mobning

App'en Ask.fm er populær blandt de midt - og vestjyske unge. Men den bruges i stigende grad til ondsindet mobning. Flere kommuner opfordrer derfor forældre til at tage ansvar.

ASKfm_0.jpg

Hvorfor er du så dum at kigge på? Ved du godt, at du skal dø i morgen? Hvorfor tager du ikke bare dit eget liv?

Det er blot nogle af de hadefulde beskeder, som midt - og vestjyske skoleelever udsætter hinanden for via app'en Ask.fm.

Den seneste tid er den derfor blevet genstand for en heftig debat. Kort sagt giver app'en, der er vældig populær blandt især yngre mennesker, mulighed for, at man anonymt kan stille spørgsmål til hinanden. Men flere steder bliver dette altså misbrugt til decideret mobning.

Bekymringsbreve til forældre

Både i Holstebro, Thisted og Herning har SSP-medarbejdere derfor sendt bekymrings-breve ud til alle skoler og forældre.

- De mobber hinanden, og de krænker hinanden. Og er utrolig hårde ved hinanden. Og grunden til at de kan være det, det er, at de kan sende anonyme beskeder og spørgsmål til hinanden. Så der er ikke nogen konksekvens, fortæller SSP - og forebyggelseskonsulent i Herning Kommune, Winie Bjerre.

På Sct. Jørgen Skole i Holstebro kender de alt til Ask.fm. Christoffer Lund Pedersen på 14 år og Sara Hammoud på 13 år går begge i 7.b på skolen. De er nogle af de mange unge, der har installeret app'en på deres smartphone og dermed åbnet op for en ny og ikke helt uskyldig verden.

De to unge har ikke selv oplevet at blive udsat for det, de med egne ord kalder "hate", men de har begge flere venner, der via app'en har fået hadefulde beskeder fra anonyme afsendere.

- Det er jo lidt irriterende - man kan ikke selv gøre noget ved det, men får det bare lige i hovedet, siger Christoffer Lund Pedersen.

- Jeg har set meget hate - at de skriver, at du er grim, eller at du har en stor næse, fortæller Sara Hammoud.

Forældre skal på banen

I brevet til forældrene i Thisted Kommune er der eksempler på nogle af de meget grove beskeder.

- Hey. Hils din lille alkoholiker far og sig, at han ligeså godt kan sige farvel til dig. For du burde virkelig skride fra livet og begå selvmord, står der blandt andet i en af beskederne sendt til en ung i kommunen.

Luk dog røven med alt dit fucking pis, og begå selvmord i stedet, står der i en anden.

SSP-medarbejderen i Herning mener, at forældrene skal på banen, hvis chikane og mobning på app'en skal til livs.

- Forældrene har et ansvar i forhold til at følge med de unge i forhold til hvordan de agerer på de sociale medier. Jeg ved godt det kan være svært for forældre at følge med. Derfor har jeg også sendt det her brev ud, hvor der står anbefalinger til forældrene, lyder opfordringen fra Winie Bjerre.

Både Sara Hammoud og Christoffer Lund Pedersen tror det er svært helt at stoppe på mobning på det sociale medie.

- Jeg synes bare, man skal lade være med at lave hate. Kan man ikke bare sige det ansigt til ansigt. Eller helt lade være?, spørger 13-årige Sara Hammoud.

3:55