Politisk opbakning til griseeksportør og 680 strandede grise

En griseeksportør fra Viborg får nu opbakning fra Christiansborg efter han i går kritiserede fødevarestyrelsens kontrolregler.

Carlo Vendelbo og hans 680 grise er stadig i venteposition.
Carlo Vendelbo og hans 680 grise er stadig i venteposition.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Carlo Vendelbo har stadig 680 grise, der er standet i en transportstald og risikere at blive aflivet. De har nemlig stået der siden i torsdags, da hedebølgen tvang Carlo Vendelbo til at holde en ekstra pause med grisene. Derfor skulle afgangstidspuntket i transportens logbog ændres til om aftenen. Men helt nye kontrolregler betyder dog, at fødevarestyrelsen har to hverdage til at lave ændringerne i. Så først i dag kunne transporten godkendes til afgang.

For lang ventetid

Men ventetiden har betydet, at den polske kunde er sprunget fra. Reglerne er lavet for at forbedre dyrevelfærden, men møder nu bred kritik for at have den modsatte effekt.

- Vi efterlyser en tilbagerulning af den her indskærpede kontrol. Det er så stift og rigid og meget tungt at have med at gøre, siger Søren Westergaard, der er repræsentant for brancheforeningen Sammark.

Ikke det der var meningen

Det var den daværende regering og Dansk Folkeparti, der vedtog nye regler for eksportkontrollen. Nu kritiserer selvsamme partier reglerne for at ramme skævt.

- Det er jo ikke det, der har været meningen med loven. Meningen har været bedre dyrevelfærd, og i det her tilfælde får vi det stik modsatte, siger Lise Bech, der er fødevareordfører for Dansk Folkeparti.

Også Liberal Alliance mener, at reglerne skal gøres mere fleksible:

- Der er jo ikke særlig meget sund fornuft i det, og nogle gange så mangler dansk lovgivning jo bare sund sunsfornuft fra den virkelige verden. Og nu råber den virkelige verden op, og så skal vi også reagere ved at lempe vilkårene og reglerne, mener Alex Vanopslagh, der er politisk leder for Liberal Alliance.

Fødevareminister Mogens Jensen er på ferie, så han henviser til fødevarestyrelsen, der understreger, at de blot følger den politiske aftale.

Finder Carlo Vendelbo ikke en ny køber inden midnat, skal de 680 grise ifølge reglerne aflives.

2:55
En griseeksportør fra Viborg får nu opbakning fra Christiansborg efter han i går kritiserede fødevarestyrelsens kontrolregler.
Foto: Mikael Andersen