Politisk flertal for at redde kongeligt priviligerede kroer

Det ser ud til, at et flertal i folketinget vil ændre loven, så de kongeligt priviligerede kroer kan bruge kongekronen i deres logo.

For nyligt blev kroejeren her fra Grønhøj idømt en bøde på 3000 kroner for ulovligt brug af den lukkede kongekrone, og flere andre kroejere nægter at fjerne kronen fra deres logoer.

Men nu er der nyt håb for de historiske kroer. Venstres Michael Aastrup Jensen har fremsat et lovforslag, der skal hjælpe kroejerne. 

Netavisen RANDERSiDAG.dk været i kontakt med folketingets kulturordførere, og det ligner et sikkert flertal for lovforslaget.

MF'erne Alex Ahrens (DF), Naser Khader (K) og Leif Mikkelsen (LA) støtter en lovændring, som lovliggør kroernes brug af den lukkede kongekrone. Nu viser det sig, at også Alternativet støtter forslaget, og dermed er flertallet på plads, allerede inden forslaget bliver fremsat.

Radikale siger nej

Folketingsmedlem Marianne Jelved (R) oplyser, at Radikale Venstre ikke støtter forslaget.

- Det er kun statsinstitutioner, som har lov til at benytte den lukkede krone. Det siger loven, og loven skal holdes, siger hun til netavisen.

Rigsarkivet har anmeldt flere kroer for at benytte den lukkede kongekrone i deres logo. Ud over Grønhøj Kro, som altså blev idømt en både, er Mønsted Kro og Hvidsten Kro også anmeldt.

I begyndelsen af det nye år bliver lovforslaget behandlet i folketinget.