Politisk flertal for afskaffelse af produktivitetskrav

Sundhedsansatte siger fra overfor endnu et år med produktivitetskravet på to procent. Nu ser det ud til, at politikerne er klar til at afskaffe kravet.

20150603-165754-l_48mb.jpg
Foto: Søren Bidstrup / Scanpix

Et flertal af politikerne på Christiansborg melder sig klar til at afskaffe det produktivitetskrav, de offentlige sygehuse har været underlagt siden starten af 00'erne. 

I går fortalte TV MIDTVEST, at de ansatte i alle landets fem regioner sagde fra overfor det krav, der betyder, at sygehusene siden 2007 hvert år har skulle "producere" to procent mere for de samme penge. Udsigten til at skulle levere to procent mere næste år fik næstformanden i Region Midtjyllands øverste samarbejdsudvalg, Anja Laursen, til at sige stop. 

Nu er der lydhørhed på gangene på Christiansborg, og blandt andet Dansk Folkeparti er klar til at afskaffe produktivitetskravet. 

- Det har mistet sin værdi. Der er ingen tvivl om, at regionerne har gjort det rigtigt godt. Kravet har også virket, men nu kan vi se, at alle de lavthængende frugter er væk, og det er helt skævt den måde, man lever op til kravet på nu. Derfor skal det væk, og gerne så hurtigt som muligt, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til TV MIDTVEST. 

Han bakkes op af Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Det har været godt, mens det har kørt i de mange år, men det er det ikke mere. Vi kan simpelthen se, at det ikke gør noget godt for patienter, og det gør ikke noget godt for vores sundhedsøkonomi, siger han. 

Også i SF er de mere end klar til at sige farvel til kravet. 

- Det har været velegnet til at sørge for at nedbringe ventelister, men med tiden har metoden overlevet sig selv. Og det betyder, at vi tvinger regionerne til at arbejde på en ganske bestemt måde, så de får de her takster. Men det er også en ret uhensigtsmæssig måde, siger SFs sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen. 

Socialdemokratisk kovending

Det er nye toner, at der nu kan samles et faktisk flertal. Tidligere har Socialdemokratiet krævet, at der skulle findes et nyt styringsredskab til at erstatte produktivitetskravet, inden det blev afskaffet, men det er der ikke tid til nu. Kravet skal afskaffes, og så må der komme et nyt styringsredskab til efterfølgende.  

- Vi har presset regeringen til, at de allerede ved nytårsskiftet skal fremlægge planer for, hvad der kan komme af nye styringsmuligheder, men vi har simpelthen ikke tid til at vente på det. Personalet kan ikke løbe stærkere, og det skal de heller ikke, siger Flemming Møller Mortensen (A).

Venstre vil afvente

I Venstre er sundhedsordfører Jane Heitmann derimod ikke klar til at afskaffe kravet. Hun mener, at politikerne bør afvente et såkaldt styringseftersyn. 

- Vi står ved den aftale, der er indgået med regionerne. Og den har vi ikke tænkt os at løbe fra, siger hun og henviser til, at der er lavet en aftale om, at styringen af sundhedsøkonomien skal have et eftersyn i foråret 2018 og først der vil regeringen kigge på, hvad der eventuelt skal sættes ind i stedet for produktivitetskravet. 

Så lang tid kan det dog ikke vente, ifølge Flemming Møller Mortensen (A). Han vil afskaffe kravet pr. 1. januar 2018.

- Det er virkelig nu. Tonen er blevet skærpet og skærpet i forhold til, hvor dårligt det er, at vi har produktivitetskravet, siger han. 

Produktivitetskravet vil blive diskuteret og forhandlet på plads som en del af de kommende forhandlinger om næste års finanslov.