Krydsfelt

Sundhedsudspil: Politisk enighed om, at regionerne skal bestå

På tværs af fire ellers vidt forskellige partier er der enighed om, at det vil være en dårlig idé, hvis landets fem regioner bliver nedlagt.

27:57
To folketingsmedlemmer og to folketingskandidater diskuterer i denne udsendelse blandt andet det sundhedsudspil, som Statsministeren har annonceret er på vej. Gæster i studiet er: Annette Lind (Soc.dem.), Jakob Sølvhøj (EL), Anders G. Jacobsen (Venstre) og Kristian Andersen (KD).

De er politikere med hver deres meget forskellige ståsted. Men de er enige om, at det vil være forkert at tage regionerne af med livet.

Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten og Kristendemokraterne er repræsenteret i årets første Krydsfelt-udsendelse på TV MIDTVEST. I den politiske tv-debat kommer det frem, at der i Midt- og Vestjylland er bred opbakning til at lade landets fem regioner bestå.

- Vi skal ikke have professionelle bestyrelser, hvor der er nogen, der bliver valgt til at skulle sidde og forvalte vores sundhedsvæsen. Det skal være os, der har politisk magt. Og det skal også være os, der kan blive fyret efter fire år, siger Annette Lind, socialdemokratisk folketingsmedlem valgt i Holstebro.

Venstremand: Regioner et stort plus

Regionernes fremtid ventes at blive en del af det sundhedsudspil, som Statsministeren i sin nytårstale annoncerede lige straks er på vej.

To regeringspartier, Liberal Alliance og Konservative, har allerede meldt ud, at de ønsker regionerne aflivet. Det samme gør regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti.

Hvad, Venstre vil, er endnu ikke klart. Men partiets folketingskandidat i Holstebro-kredsen har taget stilling. For ham ligger det helt fast, at det vil være en dårlig idé at nedlægge regionerne.

- Jeg mener, det er et stort plus, at vi også har et demokratisk element til at styre vores regioner. Jeg synes bestemt, at de skal bestå, pointerer Anders G. Jacobsen.

Han er byrådsmedlem i Holstebro Kommune og går ved det kommende folketingsvalg også efter en politisk tilværelse på Christiansborg. Anders G. Jacobsen mener ikke, at Danmark er parat til at sige farvel til landets fem regioner.

- Jeg tænker, at regionerne stadig har en stor rolle at spille. Vi er ikke engang blevet færdige med at bygge de såkaldte super-sygehuse. Lad os nu gøre arbejdet færdigt og tage en eventuel debat derefter, siger Anders G. Jacobsen.

Savner skatte-udskrivningen

Venstre-manden er dermed enig med et parti, som han normalt ikke er på linje med. Også Enhedslisten mener nemlig, at det vil være en yderst ringe idé at tage livet af regionerne.

- Vi synes, det er rigtig fornuftigt, at der er en demokratisk struktur omkring regionerne. Vi vil faktisk gerne gøre dem stærkere. Det var en utrolig uskik, at man fjernede retten til skatteudskrivning. Ikke fordi, vi ønsker at øge det samlede skattetryk. Men det er jo vanvittigt svært at sidde i et regionsråd og skulle træffe beslutninger om sundhedsvæsenet – uden at have en krone man, så at sige, selv kan råde over, mener Jakob Sølvhøj, folketingsmedlem valgt for Enhedslisten i Vestjyllands Storkreds.

Kristendemokraterne sidder i øjeblikket ikke i Folketinget, men er repræsenteret i blandt andet regionsrådet i Region Midtjylland. Partiet har taget stilling til regionernes fremtid og er heller ikke i tvivl – regionerne skaber sammenhæng, de løfter en demokratisk opgave – og de fortjener at bestå.

- Jeg kan slet ikke se et alternativ, siger Kristian Andersen, KD-folketingskandidat i Ringkøbing-kredsen.

- Jeg synes, vi har til gode at se i det her samfund, at fordi man samler tingene og gør tingene større rundt omkring, at så bliver det mere effektivt, konkluderer han.