Politisk drilleri eller hærværk?

Kampen om magten i kommunerne er i fuld gang. Første slag stod natten til lørdag, hvor plakaterne blev sendt til tops i regionens lygtepæle. Nu er der rykket rundt på flere af plakaterne og nogle er endda udsat for hærværk.

Fredag klokken 00.01 fik Socialdemokraten Dorthe Pia Hansen fra Holstebro nogle af de bedste lygtepæle til hendes plakater. Det var hun glad for. Men nu er glæden forsvundet. Flere af hendes plakater er sammen med borgmester HC Østerbys plakater blevet flyttet.

- Jeg kom kørende og så to personer gå over mod en bil, hvor der stod Ulla Tørnæs på. Så kigger jeg op på lygtepælen og kan se, at der er blevet omrokeret en smule op plakaterne i forhold til, da vi satte dem op i fredags, fortæller Dorthe Pia Hansen, der oplyser, at flere plakater i byen er blevet flyttet med.

Meldt til politiet

Socialdemokraterne har nu taget konsekvensen af det, de mener, er hærværk. Derfor har de meldt det til politiet. Men det er en overreaktion mener Ole Rømer, der er formand for Holstebro Venstre og leder af plakatopsætningen for Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs.

- Jeg kalder det politiske drillerier. Det jeg synes, Socialdemokraterne skulle holde sig til, det er måske mere deres politiske indhold af deres partiprogram end at gå og fokusere på, hvordan valgplakaterne hænger, siger han.

Ingen lovgivning

I 2011 blev der lavet ny lovgivning for opsætningen af valgplakater. Men der er ikke lovgivet om, hvorvidt det er ulovligt at rykke rundt på plakaterne. En af de væsentlige regler er, at en valgplakat skal hænge minimum 2 meter og 30 centimeter over jorden. Men det er ikke alle Dorthe Pia Hansens plakater, der overholder det krav, efter Venstrefolkene har været i gang, mener hun.

- Vi står her fredag aften, en hel time før for at få de gode pladser. Vi går op i reglerne, og så kommer der nogle og rykker rundt på dem, så vores plakater risikerer at blive fjernet. Det synes jeg er usselt gjort.

Venstreformanden synes, det er for meget, at gå til politiet med den her form for politiske drillerier.

- Jeg ved ikke, om det er ulovligt at skubbe til en valgplakat. Men jeg kunne også godt forestille mig, at Socialdemokraterne også har pillet ved Venstres valgplakater. Det er helt ude af proportioner at gå til politiet med opsætningen af sådan nogle valgplakater, mener Ole Rømer.

01:55 Luk video