Politikritik: Borgere betaler prisen for mindre nærpoliti

Politiledelsen vil have mindre nærpoliti og færre landbetjente. Men borgerne betaler prisen, lyder advarslen fra flere af politi-tillidsfolk.

naerpoliti_skilt.jpg
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Fra 1. oktober er det endegyldigt farvel til alle landbetjente i landsdelen på nær en enkelt i Nørre Snede. Og nærpolitistationerne i Struer, Bjerringbro og i Brande skal helt nedlægges. Det sker ifølge chefpolitiinspektør hos Midt – og Vestjyllands Politi, Claus Hilborg, for at skabe et mere robust beredskab, der skal kunne håndtere det værst tænkelige: Et terrorangreb i landsdelen.

- Og derfor har politiet jo og helt oppe fra det øverste regeringsniveau ønsket en større robusthed på det område. Og det koster nogle ressourcer selvfølgelig. Det er klart, at det kræver virkelig, at vi omprioriterer her i politikredsen for at ha’ den her robusthed, hvis der skulle ske en større, uvarslet hændelse, som man lige har set for eksempel i Canada, siger chefpolitiinspektøren med henvisning til terrorangrebet mod en moské i Quebec, hvor seks mennesker blev skuddræbt.

Terror-beredskab må ikke koste i nærpoliti

I politiets egne rækker anerkender flere tillidsfolk, at politiet står foran nye udfordringer og opgaver, men når det sker på bekostning af det borgernære politiarbejde, så sker der en forringelse af det nære politiarbejde – dét, der skaber tryghed hos borgerne.

- Den tætte kontakt til borgerne de steder, hvor de er, den bliver betydeligt reduceret. Man skaber jo et netværk, jo tættere man er på folk, og jo oftere man er blandt folk, og det netværk forsvinder. Det er det, der er på spil her, lyder advarslen fra Jens Erik Damgaard, der er tillidsmand for politibetjentene i Ringkøbing.

2:02
Tre nærpolitistationer og fem landbetjente lukker fra 1. oktober. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi

I Ringkøbing mister de 1. oktober deres nærpoliti og landbetjent i Hvide Sande. Her frygter de nu, at centraliseringen i politiet kommer til at få store konsekvenser for politiarbejdet i lokalområdet.

- Er det i orden med indbrud, at vi lader det ligge? Er det i orden, at narkoen får lov at ligge? At vi ikke forfølger det? Det er også det, der er i spil her. Det er også det, landpolitiet kan, de kan være tæt på den her del. Det er det, der er i spil, og det kan vi ikke rette op på igen, siger Jens Erik Damgaard.

Chefpolitiinspektør: Centralisering er nødvendigt

Hos politiets ledelse kalder de centraliseringen en naturlig udvikling. Ressourcerne skal bruges dér, hvor behovet er. For mens ungdomskriminaliteten er faldet år for år, antallet af indbrud er faldet næsten 25 procent, så er der samtidig sket en stigning på næsten 20 procent i sager om for eksempel svindel og bedrageri på nettet. Dét sammenholdt med en forhøjet terrortrussel får politiets ledelse til at omprioritere.

- Den udvikling følger vi jo, og så flytter vi nogle folk fra det ene til det andet. Men selvfølgelig er der en balance i, hvor meget må det her koste af vores ressourcer i forhold til, at der er en hverdag, der skal hænge sammen og borgere, der skal have noget service og nærvær. Og det er et skisma, erkender Claus Hilborg.

0:41
Chefpolitiinspektør Claus Hilborg om borgernes tryghedsfølelse.

Han forsikrer dog borgerne om, at de ikke har grund til at frygte stigning i kriminaliteten.

- Dér, hvor vi har afskaffet tidligere nær- og landpoliti, der er kriminaliteten ikke steget, og der er ikke kommet flere sager i de områder. Kriminaliteten flytter sig over på, hvor er pengene nu. Og nu er der mindre at hente på at lave et indbrud, men så er der mere at hente ved at sidde derhjemme bag computeren og hacke sig ind. Den udvikling følger vi jo, og så flytter vi nogle folk fra det ene til det andet.

SSP-formand bekymret for den forebyggende indsats

Formanden for de midt- og vestjyske SSP-folk, Jørgen Pedersen, er bekymret for udviklingen. For P’et er uundværligt i det forebyggende arbejde blandt landsdelens unge.

- Godt forebyggende arbejder kræver lokal forankring, at man har en god kontakt til den lokale betjent, der kender områdets unge. Og når ungdomskriminaliteten er så lav, så skyldes det netop den gode forebyggelse. Og man fjerner jo heller ikke skoletandplejen, fordi danske børn i dag har færre huller i tænderne, siger Jørgen Pedersen, der er formand for det midt- og vestjyske SSP-samråd.

Han bakkes op af flere af landsdelens politifolk, der ligesom ham frygter, at det forebyggende arbejde vil lide et knæk under politiets nyeste centralisering.

- Jeg er bange for, at vi i politiet kigger alt for meget på statistikker og ser på, hvordan de tal, der kommer ind af anmeldelser. Vi glemmer helt, at vores vigtigste job, det er at have et godt forhold og en god kontakt til befolkningen. Og den er jeg bange for, at vi er ved at miste. Og så opklarer man ikke sager, siger Morten Enggaard, der er næstformand i politiforbundet i Skive og selv sidder som efterforsker i Skive.

Branditterne kæmper for deres nærbetjent

Nærbetjenten Lars Lyhne har i 28 år og seks måneder været Brandes helt egen, lokale betjent. 1. oktober skal omplaceres, når Midt- og Vestjyllands Politi ruster sig i en ny virkelighed.  

Og selvom branditterne kæmper for deres betjent med underskriftindsamling, der skal overrækkes til de ansvarlige i politiets ledelse, så har han indstillet sig på, at det snart er slut.

- Jeg ville ønske, man kunne måle det arbejde, jeg laver. Men halvdelen af min arbejdstid går med at lave forebyggende arbejde, og den slags er jo svært at måle og veje, siger Lars Lyhne.

På et borgermøde den 27. februar overrækker branditterne deres underskriftindsamling til ledelsen hos Midt- og Vestjyllands Politi. Håbet er, at de kan beholde deres lokale betjent.

10:12
Indblik Søndag med fokus på centralisering i politiet.