Politikere: Unge borgere skal ikke tvinges på plejehjem

Efter flere uger med ophedet debat, er politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune nu vendt på en tallerken.

TV MIDTVEST har fulgt sagen om huntingtons-ramte Helle Filsø Madsen tæt. I flere måneder har hun kæmpet for at få lov til at bo i et botilbud Herning, hvor de er specialiserede i at hjælpe huntingtonspatienter. 

Men Ringkøbing-Skjern Kommune ville ikke betale merprisen på 270.000 kroner årligt. Derfor skulle Helle Filsø Madsen i stedet bo på et plejehjem i Spjald. 

Men lørdag stod det klart, at et flertal af byrådspolitikerne havde ændret mening, så den 40-årige kvinde nu selv kunne få lov til at vælge, hvor hun skal bo.

Nyheden om, at Helle Filsø Madsen alligevel ikke skal på plejehjem, blev modtaget med stor glæde. Indslag fra d. 29. april.

- Det er jeg bare så glad for. Jeg jubler. Det var godt nok en god nyhed, må jeg sige. Jeg glæder mig til at komme til Herning, sagde Helle Filsø Madsen i lørdags til TV MIDTVEST.

Samme dag sagde formanden for socialudvalget, socialdemokraten Karsten Sørensen, til TV MIDTVEST, at han frygter, sagen kan komme til at danne præcedens. 

- Konsekvensen er, at når vi giver til én, må vi give til alle. Det skal jo være lige for alle borgere, og det kommer til at koste kassen.

Sådan sagde udvalgsformanden lørdag til TV MIDTVEST.

Vil ændre praksis

Men at sagen om Helle Filsø Madsen kan komme til at danne praksis, er lige netop hvad flere af Karsten Sørensens politiske kollegaer nu håber på: 

- Jeg synes, vi skal drøfte med hinanden, hvad det er for en kvalitetsstandard, vi skal have på det her område. Og jeg håber, at byrådet kan blive enige om, at yngre borgere, der har en kritisk diagnose, ikke skal placeres på traditionelle plejehjem mod deres vilje, siger den socialdemokratiske partifælle, Søren Elbæk.

Længe så det ellers ud til, at Helle Filsø Madsen ikke ville få lov til at flytte på et specialiseret botilbud i nabokommunen. Indslag fra d. 26. april.

Og han bakkes op af Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, der nu sammen med Socialdemokratiet vil have ændret det generelle serviceniveau for borgere i lignende situationer.

Også dele af Venstres byrådsgruppe mener, at der er plads til forbedringer på området.

- Det er et spørgsmål om at få talt om hele vores serviceniveau. Som jeg ser det, bør unge mennesker ikke placeres på et plejehjem mod deres vilje, lyder det fra Lennart Qvist. 

Han mener nu, at kommunen bør undersøge, om andre borgere står i lignende situation.