Politikere overvejer jagt på sæler

Regulering af den voksende sælbestand er ikke længere et politisk tabu. Nu er flere politikere klar til at diskutere, om der skal sættes ind for at hjælpe de fiskere, der siger, at sælerne truer deres erhverv.

Der er nu så mange sæler i de danske farvande, at flere politikere er klar til at diskutere, om der igen skal indføres jagt på det fredede havdyr.

- Jeg synes godt, at vi kan se på en regulering. Det er ikke et fyord og noget, vi ikke må snakke om, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup, der er valgt i Thisted-kredsen.

Han understreger, at man først skal sikre sig en tilstrækkelig dokumentation for, hvor stort problemet er - og lægger op til diskussion med de andre partier i Folketinget.

Ida Auken: Fiskeriforeningen skal dokumentere problemet

Miljøminister Ida Aulen (SF) svarer ikke direkte på spørgsmålet om jagt, men siger, at hun først og fremmest glæder sig over, at sælbetanden ser ud til at trives.

- Når det er sagt, er det klart, at hvis der er et problem, så må vi kigge på det. Jeg har bedt fiskeriforeningen dokumentere problemets omfang, så vi kan se, hvordan det ser ud, siger Ida Auken til TV MIDTVEST.

Venstres folketingsmedlem Thomas Danielsen har tidligere opfordret til jagt på sælerne, og enhedslistens Per Clausen siger, at problemet skal undersøges - og at man på forhånd ikke kan udelukke jagt.

Fiskerne: Det haster

Spørger man den tidligere formand for Limfjordsfiskerne, erhvervsfisker Steffen Kristensen fra Amtoft, er der grund til at handle hurtigt. Sælerne er en direkte trussel mod det kystnære-fiskeri - simpelthen fordi de bider hul på garn og ruser og derefter stjæler fiskene.

- Erhvervsmæssigt fiskeri med ruser kan faktisk ikke lade sig gøre. Så stort er problemet, siger Steffensen Kristensen.

Sælerne blev fredet i Danmark i 1977. Dengang var bestanden nede på 1874 dyr. Siden er tallet nærmest eksploderet, så der sidste år blev talt over 16.000 sæler i de danske farvande.

 

 

 

 

03:33 Luk video