Politikere opfordrer til at stemme lokalt

Flere politikere opfordrer folk til at stemme på kandidater fra deres eget lokalområde på trods af partifarve. Det kan sikre, at ens eget lokalområde ikke bliver glemt efter kommunalvalget.

Byrådsmedlem i Holstebro Kommune, Bibi Mundbjerg (V) fra Skave, kæmper for, at borgerne ser bort fra deres vanlige partifarve og i stedet stemmer på en lokal kandidat.
Byrådsmedlem i Holstebro Kommune, Bibi Mundbjerg (V) fra Skave, kæmper for, at borgerne ser bort fra deres vanlige partifarve og i stedet stemmer på en lokal kandidat.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Når vi skal sætte vores krydser til kommunalvalget, skal vælgerne ikke bare tænke på, hvilket parti politikerne kommer fra. De skal også overveje, hvor de bor. Det mener flere lokal- og regionalrådspolitikere i hvert fald.

Det er nemlig vigtigt, at man har sit lokalområde repræsenteret i både by- og regionsråd. Sådan lyder erfaringen fra Skave.

Ved sidste kommunalvalg fik det lokale byrådsmedlem i Holstebro Kommune, Bibi Mundbjerg (V), 419 personlige stemmer. 329 af dem fik hun i Skave. Nu håber hun på genvalg - især for at sikre, at hendes eget lokalområde ikke bliver glemt.

- I de fire år, hvor vi ikke havde en lokal politiker her i Skave og Hogager, tog de overbygningen fra vores skole, og det har selvfølgelig haft stor betydning, siger Bibi Mundbjerg.

På hjemmebanen kæmper hun nu for, at borgerne ser bort fra deres vanlige partifarve og i stedet stemmer på en lokal kandidat.

- Man får et mere nuanceret billede af det lokalsamfund, der er i Holstebro Kommune og de store centerbyer. Det er ret vigtigt, at man får de nuancer, for det kan man ikke få som politiker, selvom man interesserer sig for og kommer rundt i hele kommunen, siger Bibi Mundbjerg.

Tidligere regionsrådsmedlem skifter farve

Det samme gælder ved regionsrådsvalget. I Oddense følger Poul Erik Christensen valget fra sidelinjen. Efter fire år i Regionsrådet for Radikale Venstre går han på politisk pension, og nu råder han Radikales vælgere fra Skive-egnen til at skifte parti.

- Vælgerne skal se på deres lokalområde fremfor at se på de politiske partier. Derfor har jeg foreslået, at man stemmer på en socialdemokrat, siger Poul Erik Christensen.

Han vil også selv sætte sit kryds ved socialdemokraten for at få sit lokalområde repræsenteret. Det på trods af, at Radikale Venstre ellers har en kandidat fra Skive opstillet. Poul Erik Christensen mener nemlig ikke, det er sandsynligt, at kandidaten får nok stemmer.

- Partiet har ikke placeret hende tilstrækkeligt højt på listen, og i et lille parti er det meget vigtigt, at man har en høj placering for at blive valgt, siger Poul Erik Christensen.

Opbakning fra lokale

I Skave er borgerne villige til at gøre det samme ved kommunalvalget.

- Jeg går så meget ind for det lokale, at jeg virkelig mener, at en lokal stemme er en god stemme næsten lige meget, hvem det er, hvis bare det er nogle, der vil arbejde for byen, siger Kirsten Svensgaard fra Skave.

Hun bliver bakket op af Annamette Jensen fra Hogager.

- Hvis vi skal passe på vores lokalsamfund, så skal vi have nogle herude fra, så vi beholder vores skoler.

Til kommunalvalget i år får Bibi Mundbjerg lokal konkurrence fra socialdemokraternes Michael Batz Højriis. Men den tager hun gerne med.

- Jeg tænker, at det er fedt, hvis vi kommer to ind, fordi så har vi to, der kan snakke stemmen herude fra, så jeg ser det kun som positivt, at vi er to, siger Bibi Mundbjerg.

Der er plads til at 27 politikere i byrådet i Holstebro.

2:11
Byrådspolitiker Bibi Mundbjerg (V) og regionrådspolitiker Poul Erik Christensen (B) håber, at folk til kommunalvalget stemmer på lokale kandidater uanset partifarve.