Bølgeenergi skaber uenighed hos politikerne

Medlemmer af Folketingets energiudvalg er ikke helt enige om brugen af bølgeenergi.

Andreas Steenberg ærgrer sig over, at staten har lukket for midler til bølgeenergi.
Andreas Steenberg ærgrer sig over, at staten har lukket for midler til bølgeenergi.

Man behøver ikke gå mange ture ved Vesterhavet før man oplever, at havet gemmer på utrolige kræfter. Kræfter, som folk, der arbejder med bølgeenergi, gerne vil omdanne til strøm. Men staten har smækket kassen med udviklingsmidler i. Det ærgrer Radikale Venstre.

- Ja, hvis man vil skabe fremtiden arbejdspladser, så skal man forske og udvikle og også lave fejl, siger Andreas Steenberg, som er medlem af Folketingets energiudvalg.

På Aalborg Universitet følger man udviklingen på området tæt, men i går kom det frem, at udviklingen er ved at gå i stå.

- For ti år siden var vi verdens førende. Ikke så meget længere, siger lektor Lucia Margheritini fra Aalborg Universitet.

Der er flere udviklere i Danmark, der arbejder på, hvordan man tæmmer havet, så bølger kan blive til energi. Resen Waves viste i går i TV MIDTVEST’s Indblik, at man har fornyet håb. Og udviklerne Wavepiston er tæt på at tage næste skridt og køre op i fuld skala. Men skridtet kan risikere at føre virksomheden ud af landet.

- Hvis der ikke er noget opbakning, så er vi nødt til at søge andre græsgang til et sted, hvor der er midler til at kunne fortsætte, siger Michael Henriksen, som er direktør ved Wavepiston.

Midlerne er halveret

Siden 2010 er de samlede offentlige energiforskningsmidler halveret. Og i Venstre ønsker man ikke, at det er politikerne, der skal håndplukke, hvilke teknologier der skal have penge, og hvem der ikke skal have.

- Vi beder meget dygtige forskere og indsigtsfulde folk om at sige, hvor potentialet er størst på den grønne omstilling og de ambitioner vi har med at gøre Danmark til et fossilfrit samfund, siger Torsten Shack.

I Socialdemokratiet kan man bedre se fidusen i havets brusen. Faktisk mener partiet, at den side af energiforskningen bør plejes lidt bedre.

- Det er ikke sådan, at jeg kan stå og love guld og grønne skove, men jeg vil godt gå ind og arbejde for at få en eller anden form for kuvøseordning til de nye teknologier, som måske er på vej, siger Karin Gaardsted, som er socialdemokratisk næstformand for Folketingets Energiudvalg.

Virksomheden Wavepiston har allerede kontaktet Folketingets partier i håb om, at den kan overbevise et flertal om, at energien i bølger har en fremtid - også i Danmark. 

Se Indblik Søndag her: 

8:32
Per Resen mistede millioner på sit første bølgekraft-anlæg - nu mener han at have knækket koden.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST