Politiker melder sig ud af folkekirken i protest mod højere kirkeskat

SFs Anders Bøge er utilfreds med, at provsterne i Skive Kommune vil hæve kirkeskatten med 0,1 procentpoint. Pengene skal blandt andet bruges til at bekæmpe skimmelsvamp.

SF´eren Anders Bøge mener ikke, at det er rimeligt, at kirken sætter skatten op, mens kommunen skal spare.
SF´eren Anders Bøge mener ikke, at det er rimeligt, at kirken sætter skatten op, mens kommunen skal spare.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Udsigten til højere kirkeskat i Skive Kommune får nu SFs medlem af Skive Byråd, Anders Bøge, til at melde sig ud af folkekirken

- Vi har siddet i nogle hårde budgetforhandlinger i Skive Kommune for at få kabalen til at gå op. Vi skærer på ældre og på børn, og så synes jeg, at det er urimeligt, at kirkerne bare kommer og siger, at de sætter skatten op, siger Anders Bøge. 

Byrådspolitikeren fortæller, at han i et stykke tid har overvejet at forlade folkekirken, og det var dråben, da de lokale provster meddelte, at de vil sætte kirkeskatten op fra 1,0 til 1,1 procent.

- Nu er vi er nået over den streg, hvor tingene er rimelige, siger Anders Bøge.

Ifølge Skive Folkeblad vil stigningen på 0,1 procentpoint betyde, at et medlem af folkekirken i snit skal betale 250 kroner mere om året.

Store problemer med skimmelsvamp

Betty Grønne Ahrenfeldt, der er provst i Skive Provsti, peger på, at kirkeskatten har været uændret i 12 år, men nu er der akut brug for flere penge.

Hun fortæller, at der til næste år blandt andet skal bruges 20 millioner kroner på fire præstegårde, der er ramt af skimmelsvamp. Tre skal renoveres, og det fjerde sted skal der bygges en helt ny præstegård.

Der er også kirker, der er ramt skimmelsvamp, og i en enkelt kirke har Arbejdstilsynet sågar givet et påbud om at få gjort noget ved problemet. 

- Vi har et arbejdsgiveransvar, som vi hverken kan eller vil løbe fra. Der er mennesker, der bliver berørt af skimmelsvamp - både dem der arbejder i kirkerne og i præstegårdene, og dem der bruger kirkerne, siger provsten.

En anden udgift er 10 millioner til renovering af kirkers tage og tårn. 

- Men kunne I ikke have sørget for at lægge pengene til side?

- Vi kan faktisk ikke efter vores økonomilov spare op. Det kan man kun ved nybygning af kirker. Det skal menighedsrådene spare op til, men ellers må man ikke lægge kirkeskatmidler til side, siger Betty Grønne Ahrenfeldt.

2:17
Skive Provsti ønsker at hæve kirkeskatten fra nytår. Det er faldet byrådsmedlem så meget for brystet, at han nu har besluttet sig for at melde sig ud af folkekirken.