Politiker mener folkeskoles støtteforening er en glidebane

Jakøb Sølvhøj (EL) frygter, at idéen om en støtteforening til Nørre Snedes folkeskole vil føre til a- og b-skoler.

Enhedslistens undervisningsordfører Jakøb Sølvhøj har indvendinger mod Nørre Snedes planer om at etablere en støtteforening, der skal bidrage til en bedre folkeskole.
Enhedslistens undervisningsordfører Jakøb Sølvhøj har indvendinger mod Nørre Snedes planer om at etablere en støtteforening, der skal bidrage til en bedre folkeskole.
Foto: TV 2

Inden torsdag bliver til fredag har folkeskolen i Nørre Snede efter al sandsynlighed fået en støtteforening bag sig. 

Den skal hjælpe til med at forsøde livet for eleverne på byens folkeskole. 

Det skal ske på frivillig basis, og medlemmerne bestemmer selv, om de vil donere penge, tid eller noget helt tredje. 

Men det er ikke alle, der er glade for den idé.

A-skoler og b-skoler

Jakob Sølvhøj, der er undervisningsordfører for Enhedslisten, mener helt grundlæggende, at det er et problem, hvis forældre oplever, at de er nødt til selv at spæde til økonomisk, for at deres folkeskole skal fungere optimalt. 

- Vi har jo indrettet vores folkeskole sådan, at den er gratis. Det står ovenikøbet i vores grundlov, og så bliver det jo en uskik, når man indfører sådan en brugerbetaling ad bagdøren, siger han.

Jakøb Sølvhøj frygter også, at tiltag, som man ser i Nørre Snede kan føre til, a- og b-skoler. 

- Det kan betyde, at de forældre, der ikke kan - eller ikke synes - at det er rigtigt at samle penge ind, får et skoletilbud, der er lidt ringere. Sådan skal det ikke være. Folkeskolen skal være et ens, lige og godt tilbud til alle elever, siger han. 

Jakob Sølvhøj opfordrer i stedet forældrene og aktørerne i Nørre Snede til at rette blikket og presset mod politikerne.

Tror på godt udfald

I Nørre Snede forstår Bitten Nielsen godt Jakob Sølvhøjs bekymringer. Bitten Nielsen er en af initiativtagerne til støtteforeningen og forældrerepræsentant i skolen bestyrelse.

Spurgt til, om det ikke er en glidebane og en slags brugerbetaling, der bliver sneget ind ad bagdøren, svarer hun: 

- Jeg forstår godt problematikken i det. Men vi tror stadig på, at det kan have et rigtig godt udfald for vores skole. Og for vores lokalsamfund.

Det er borgere og forældre i byen, der står bag initiativet, der skal gøre skolelivet lidt mere lækkert for eleverne på byens skole, der går fra 0. til 9. klassetrin.

Bitten Nielsen fortæller, at man for eksempel vil kunne hjælpe med skolen med at sende eleverne på lejrtur og udflugter. 

2:45
Stramme kommunale budgetter har betyder besparelser på skolerne i Ikast-Brande Kommune. Ny støtteforening skal give eleverne en skoledag, der ellers ikke ville være råd til.